Новини



Інфляція в Польщі: подорожчало все!


Поки польські урядники бавляться в «велику геополітику», інфляція в Польщі досягла безпрецедентних розмірів. Які групи товарів подорожчали найбільше та що прогнозують експерти на найближче майбутнє?

Сьогодні Польща демонструє найвищий показник інфляції з березня 1997 р., тобто більше, ніж за останні 25 років.

Найвагомішими чинниками, як спричинили подібну ситуацію в країні, експерти називають порушення виробництва, викликане пандемією коронавірусу, та підвищення цін на енергоносії, пов’язане із російською аґресією проти України, що сприяє стрімкому подорожчанню інших категорій товарів, пише польське видання UkrainianInPoland.pl.

Відповідно до попередньої експрес-оцінки Центрального статистичного управління, інфляція в Польщі склала в серпні 16,1% в річному обчисленні і 0,8% – в місячному. І ці показники значно вище за попередні прогнози, які не перевищували 15,5% річних. У серпні інфляція також зросла більше, ніж прогнозувалося, здивувавши масштабами підвищення рахунків за опалення та помітним подорожчанням деяких харчовини. Як відмітив керівник групи макроекономічних досліджень Інституту світової політики Якуб Рибацкі:

 – Несподіванка частково пов’язана з цінами на харчові продукти та енергоносії – у коментарі GUS вказується на високі темпи зростання цін на цукор та нафту, поміж іншим. Також спостерігається сильне зростання ціни на вугілля для опалення.

У річному вимірі можна говорити про зростання цін на всі групи товарів та послуг у Польщі.

Як повідомляє польський фінансовий портал Bankier.pl, порівняно з серпнем минулого року найбільше зросли ціни на:

– житло, побутову техніку та енергоносії (на 27,4%)
– транспорт (на 19,5%)
– харчові продукти та безалкогольні напої подорожчали (на 17,5%)
– ресторани та готелі (на 16,7%)
– предмети домашнього вжитку та поточне утримання житла (на 12,2%).

Трохи меншими темпами, але все одно помітно зросли ціни на відпочинок (на 12,6%), алкогольні та тютюнові вироби (на 8,3%), охорону здоров’я (на 7,4%), освіту (на 6,9%), одяг та взуття (на 5,2%), а також на зв’язок (на 4,3%.).

Найбільшого «інфляційного удару» зазнало паливо, ціни на яке за рік підвищилися на 156,9%, що було зумовлено жахливим підвищенням цін на вугілля. При цьому здорожчання газу сягнуло 36,6%.

Щодо основних харчів, то їхній інфляційний антирейтинг виглядає так:

–цукор (подорожчання продукту склало 109,2%)
–рослинні жири (49%)
– борошно (44,6%)
– масло (33,1%)
– м’ясо птиці (32,8%)
– яловичина (32%)
– хліб (30,4%)
– молоко (28%)
– рис (22,9%)
– риба (19,7%)
– яйця (19,2%)
– свинина (17,5%)

Серед послуг найшвидшими темпами в Польщі подорожчали: пакетний туризм (обходиться в середньому на 23,2% дорожче, ніж рік тому), транспортні послуги (ціни зросли на 24,4%) та готельно-ресторанне обслуговування (середній чек підвищився на 16,7%.).

Значно зросли ціни і в сфері медицини. Цього року за відвідування стоматолога ми платимо на 15,8% більше, ніж торік, терапевта – на 15,6%, перукаря та косметолога – на 14,9% більше.

Падіння цін статистичні дослідження зафіксували лише на одну групу товарів – вартість телекомунікаційного обладнання подешевшала на 8,3%.

Чи варто очікувати стабілізації інфляції?

На думку експертів Польського економічного інституту, у короткостроковій перспективі інфляційний тиск залишатиметься значним, а базова інфляція в 2023 р. буде досить високою.

За словами спеціалістів, найближчі місяці принесуть подальше підвищення тарифів на енергоносії, у той час, як тарифні рішення Офісу енергетичного регулювання (ERO) поки що виявляють незначні зміни регульованих цін у вересні.

Тож, як зазначається в експертних оцінках, найбільший приріст цін цього року, ймовірно, варто очікувати в жовтні, коли, згідно із заявою Міністерства клімату, ERO підвищить тарифи приблизно на 40%. А економісти одного з найбільших банків Польщі – PKO BP передбачають, що пік інфляції припаде на перші місяці наступного року і може сягнути 17 відсотків. Як підсумовує Якуб Рибацкі:

– Інфляційний тиск в економіці залишається широким, базова інфляція становить 10%. Близько 70% цін зростають темпами понад 5%. Ми очікуємо, що в найближчі місяці цей відсоток дещо знизиться, але прискориться зростання цін на енергоємні товари. Тому базова інфляція у 2023 році залишатиметься високою.

Це ж підтверджують й інфляційні прогнози д-ра Кшиштофа Лучака, головного економіста Blix Group:

– Багато чого залежатиме від цін на енергоносії та продовольство на світових ринках у найближчі місяці. Однак можна бути впевненим, що нас чекає тривалий період затягування пасків і скорочення поточних витрат.

Нагадаємо, що згідно з останніми опитуваннями, пересічні поляки вважають, що справжня інфляція приблизно вдвічі вища за офіційну, яку оприлюднює польське управління статистики GUS.

За словами поляків, за останній рік ціни на товари та послуги зросли в середньому на 39 відсотків проти 16,1%, оголошених GUSом в серпні.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?