Новини



Поляки вважають, що інфляція в них вища, ніж повідомляє Головне статистичне управління – опитування


За словами поляків, за останній рік ціни на товари та послуги зросли в середньому на 39 відсотків - згідно з останнім опитуванням United Surveys для радіо RMF FM і видання Dziennik: Gazeta Prawna. Водночас за даними Головного статистичного управління Польщі GUS – в серпні інфляція становила 16,1 відсотка. Це означає, що поляки відчувають інфляцію вищою більш ніж у два рази за офіційну.

United Surveys запитав поляків, наскільки, на їхню думку, в середньому зросли ціни на товари та послуги за останній рік, повідомляє RMF24.

Середній показник усіх наданих відповідей склав 39% – що більше ніж удвічі за офіційні показники GUS-у: Головного статистичного управління Польщі.

Це однозначне зростання порівняно з січнем. Тоді середній показник усіх відповідей на те саме питання становив 27,3%.

Найбільше зростання цін відчули люди у віці 30-39 років – за їх словами, ціни зросли в середньому на 52%; а також у віці 40-49 років – їм здорожчення видається на 44%.

Щодо прихильників політичної опозиції та невизначених – за їхніми словами, ціни зросли на 40 відсотків.

Люди, які б сьогодні проголосували далі за владний табір, вважають, що це зростання становить 29%.

Опитування здійснювалося 27-28 серпня методом CAWI (Computer Aided Web Interview) на 1000 респондентах.

Польський економічний інститут (PIE) прогнозує, що четвертий квартал принесе незначне зниження інфляції – у грудні зростання цін становитиме приблизно 14,5 відсотка.

– Це ефект здешевлення палива. Підприємства продовжуватимуть підвищувати ціни через подорожчання електроенерґії. Значно зростуть і рахунки за опалення, – пишуть економісти.

За їхніми прогнозами, у першому кварталі 2023 року інфляція повернеться до рекордних значень, що буде спричинено цінами на електроенергію та газ.

– Базова інфляція залишатиметься високою через зростання корпоративних витрат. Лише в червні інфляція впаде нижче 10 відсотків, а за весь 2023 рік становитиме близько 9,5 відсотка, – йдеться в аналізі PIE.

Також стрибок інфляції можна очікувати на початку 2023 року, коли знову подорожчають енерґоносії. Антиінфляційний заходи буде знівельовано.

З іншого боку, інфляційні очікування слабшають.

Бюро інвестицій та економічних відносин повідомило, що індекс майбутньої інфляції, який прогнозує напрямок зміни цін на споживчі товари та послуги на кілька місяців наперед, дещо знизився в серпні – вперше за два роки.

Як вони підкреслюють, відсоток тих, хто очікує, що ціни зростатимуть швидше, ніж раніше – зменшується на користь тих, хто вважає, що вони будуть рости повільніше.

З такими розрахунками та прогнозами стає зовсім не дивним, чому нинішня польська влада так педалює питання щодо виплат Німеччиною трильйонної репарації за Другу Світову війну.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?