Новини



Ві Львові вже бракує місць на цвинтарях для поховання загиблих


У Львові депутати й чиновники обіцяють врегулювати проблему з похованнями за межами відведених під кладовища ділянок. Буде створена робоча група, яка напрацює дорожню карту для виходу із ситуації.

Про це в коментарі для Еспресо.Захід розповів заступник голови комісії архітектури, містобудування та розвитку територій Юрій Мартинюк.

За словами Мартинюка, в минулі роки за похованнями, зокрема в Рясному, не проводили належного контролю, а відтак утворився стихійний цвинтар поза межами того, що діє офіційно. Зараз така проблема виникла і з кладовищем на Голоско.

– Не так давно до нас приєдналися нові міста й села, тому тепер іде впорядкування цих цвинтарів. У Рясному це питання не контролювали й минулого чи позаминулого року, там утворилося стихійне кладовище. Зараз аналогічні речі відбуваються в Голоско, в деяких місцях поховання вийшли за юридичні межі цвинтаря. На комісії обговорили цю проблему з керівником ЛКП "Муніципальна обрядова служба" Олександром Єгоровим. Запропонували створити робочу групу, яка опрацювала б і знайшла вихід із цієї ситуації. Адже подекуди маємо такі ділянки, де не дотримуються меж санітарних зон, і цвинтарі "підтискають" приватні садиби, – пояснив Юрій Мартинюк. 

У пресслужбі міськради, коментуючи це питання, повідомили, що йдеться виключно про стихійні поховання, які здійснювали на згаданих кладовищах ще в 1990-х роках. Зараз такої проблеми немає.

Пан Мартинюк натомість каже, що про захоронення за межами кладовищ у Львові говорили не раз. Укотре це питання порушили днями, коли на комісію  надійшли документи на затвердження земельної ділянки цвинтаря у Брюховичах.

– Враховуючи, що було питання, яке стосувалось відповідного ЛКП, "Муніципальна обрядова служба", ми запросили керівника прийти до нас. Окрім питання з Брюховичами, обговорили й загальну ситуацію. Проблему він визнав, домовилися вирішувати. Гадаю, це один з небагатьох чиновників, який зреагував і висловив готовність до спільної координації роботи, – зазначив Мартинюк. 

Стосовно виділення ділянок для нового цвинтаря у Брюховичах, Мартинюк каже, що відповідні пропозиції сформують у "Муніципальній обрядовій службі". У "Муніципальній обрядовій службі" вирішили не коментувати: пояснили, що все ще на стадії робочих моментів, які зарано обговорювати.

Безперечно, проблема стихійних кладовищ з'явилася не від вчора. Але очевидно й те, що питання місць для поховань набрало просто радикальної ваги через хвилю загиблих на війні з Львівської територіяльної громади.

Але це питання свідомо замовчується: через команду з боку київської влади. Очевидно, їй вигідно применшувати кількість загиблих з Західної України, щоби традиційно занижувати значення самої Західної України для пост‑сов'єцької України.

Країна наче вже 31 рік як незалежна – але столично‑центральна політика на москвинський кшталт – й далі продовжується...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?