Новини



У Львові та Чернівцях відзначили 75-річчя з дня народження Володимира Івасюка


На Личаківському цвинтарі у Львові вшанували пам'ять Володимира Івасюка та заспівали знамениті твори видатного композитора. А в Чернівцях на його честь провели фестиваль та концерт.


«Сьогодні Володимиру Івасюку могло б виповнитися 75. Пам’ятаємо. Львівський період його життя – також. А щоб пам’ять дійсно була живою, треба слухати його пісні. Тим паче, що за свої короткі 30 земних років він залишив нам безцінний спадок – 100 естрадних та 50 інструментальних творів, і багато таких, які досі ще не почали виконувати», - наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Вшанували пам'ять відомого українця на Личаківському кладовищі. Директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Ірина Гаврилюк разом із молоддю, громадськістю поклали квіти до пам'ятника на його могилі.

У виконанні студентів Львівського музичного фахового коледжу ім. С. Людкевича та Львівського фахового коледжу культури і мистецтв прозвучали знамениті твори видатного композитора «Червона рута» та «Водограй».

Також Львівський архів до 75-річчя від дня народження Володимира Івасюка оприлюднив оцифровані документи композитора. Особовий фонд «Івасюк Володимир Михайлович - український композитор» налічує 91 файл. Це збірники вокальних творів, автографи музичних творів, оркестровки пісень, нотатки, чернетки, записні книжки, зошити з дитячими малюнками та листування.

Своєю чергою, у Чернівцях 4 березня провели гала-концерт музичного фестивалю VodograyFest та театралізований концерт "Для сина. Елегії". "Володимир Івасюк – композитор та співак, який вписав своє ім’я в історію. Сьогодні йому могло б виповнитися 75 років. І Чернівці вшановують його памʼять гала-концертом VodograyFest. "Червона рута", "Водограй", "Пісня буде поміж нас", "Я піду в далекі гори" – спадщина, що багато років живе у серцях українців", – йдеться у повідомленні Чернівецької ОВА.

Володимир Івасюк – видатний український композитор і поет, один із основоположників української естрадної музики. Народився 4 березня 1949 року у Кіцмані на Буковині. Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох вистав. Герой України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка (1994 рік, посмертно). Загинув молодим за нез’ясованих обставин у Брюховицькому лісі поблизу Львова. Офіційна версія – самогубство.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?