Новини



У Польщі буде створено новий підрозділ для охорони кордону


Маріуш Блащак вирішив посилити Війська територіальної оборони (Wojska Obrony Terytorialnej) підрозділом оборони кордону (Komponentom Obrony Pogranicza).

Про це Міністр оборони Польщі оголосив на урочистій військовій присязі бійців 1-ої Підляської бригади територіальної оборони в Кольно.

– Це найважливіший момент у житті кожного солдата. Ви підтвердили свою відданість Польщі, ви підтвердили, що будете служити в обороні нашої батьківщини. Це дуже важливий момент також і для місцевої громади, адже солдати Військ територіальної оборони є складовою місцевих Збройних Сил Польщі. Це люди, яких ти знаєш, це твої сусіди, це люди, які завжди готові, завжди поруч. Це люди, які можуть поєднувати професійну діяльність із військовою службою, – зазначив Маріуш Блащак.

У своєму виступі глава МНО Маріуш Блащак повідомив, що підписав концепцію створення Компонента оборони кордону.

Він наголосив, що вона складатиметься з 10 батальйонів у чотирьох воєводствах на східному кордоні Республіки Польща: Підляському, Вармінсько-Мазурському, Люблінському та Підкарпатському. Діяльність новоствореного формування буде спрямована на підтримку польської прикордонної служби.

Очільник польського Міноборони зазначив, що від початку кризи на східному кордоні Війська територіальної оборони постійно підтримують солдат Війська Польського та офіцерів Прикордонної служби.

Втім, логіка нарощення саме прикордонних сил, ще й розгортання їх на східному кордоні Польщі – залишається не дуже зрозуміло.

Одна справа, коли треба було підсилити прикордонні сили під час напруженості, створеною на польсько‑білоруській ділянці границі. Але, як бачимо, з цим питанням Польща нормально впоралася і наявною кількістю прикордонників та поліції.

Зрештою, можна зрозуміти бажання підсилити прикордонників на теренах, що граничать з Білоруссю та Калінінградською областю РФ.

Але збільшення прикордонних сил в двох воєводствах, прилеглих до України – породжує більше питань, ніж відповідей: бо ж станом на нині Польща навпаки робить все можливе, аби побільше поглинути переселенців з України.

Невже це робиться запас на майбутнє: на випадок, якщо простяжність польської кордону на Сході таки суттєво збільшиться?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?