Новини



На Франківщині ремонтують церкву зі списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО


На Франківщині ремонтують церкву зі списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — храм Зішестя святого Духа XVI ст. у Рогатині. У 2022 році на реставрацію об’єктів культурної спадщини національного значення в області було передбачено приблизно 1,5 млн грн.

Однак гроші не змогли повністю використати через обмеження щодо заборони проведення реставраційних робіт, введені київським Кабміном.

Про це у коментарі Суспільному повідомив начальник управління культури, національностей та релігій обласної військової адміністрації Володимир Федорак.

З його слів, постанова дозволяє проводити роботи, пов’язані з благоустроєм території, оплату яких пропускає Державна скарбнича служба України. Водночас законодавство не забороняє використовувати для реставрації культурних пам’яток та інших робіт ґрантові гроші.

– Кожна установа, кожна структура шукає гроші, які не заборонені законодавством — ґрантові кошти. Зараз ми проводимо роботи на об’єкті всесвітнього значення, пам’ятці ЮНЕСКО в Рогатині — церкві Зішестя святого Духа XVI ст. Там освоїли приблизно 1 млн грн на заміну гонтового покриття даху. Можливо, проведемо деякі внутрішні роботи. Також обговорюємо питання реставрації іконостасу. Він входить до десятка найстаріших в Україні, які потребують збереження, — розповів Володимир Федорак.

Начальник управління культури, національностей та релігій обласної військової адміністрації каже, також роботи проводять в селі Нижній Вербіж на Коломийщині.

– Це — теж пам’ятка ЮНЕСКО початку XIX ст. — церква Різдва Пресвятої Богородиці. Насамперед там ведеться робота з підготовки проєктно-кошторисної документації. А після цього будуть вже реставраційні роботи, зокрема тут планують замінити бляху, якою оббита святиня, — каже Володимир Федорак.

Також цього року попри обмеження вдалося встановити сучасні пожежні системи на декількох культурних об’єктах за гроші від Евросоюзу, розповідає Федорак.

За його словами, на Івано-Франківщині є приблизно півтори сотні пам’яток, які мають статус національного значення. На їхню реставрацію потрібно понад 200 млн грн.

Нагадаємо, що на Франківщині знайшли костел святого Сесілія середини XVIII століття.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?