На Франківщині ремонтують церкву зі списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

26 вересня 2022

На Франківщині ремонтують церкву зі списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — храм Зішестя святого Духа XVI ст. у Рогатині. У 2022 році на реставрацію об’єктів культурної спадщини національного значення в області було передбачено приблизно 1,5 млн грн.

Однак гроші не змогли повністю використати через обмеження щодо заборони проведення реставраційних робіт, введені київським Кабміном.

Про це у коментарі Суспільному повідомив начальник управління культури, національностей та релігій обласної військової адміністрації Володимир Федорак.

З його слів, постанова дозволяє проводити роботи, пов’язані з благоустроєм території, оплату яких пропускає Державна скарбнича служба України. Водночас законодавство не забороняє використовувати для реставрації культурних пам’яток та інших робіт ґрантові гроші.

– Кожна установа, кожна структура шукає гроші, які не заборонені законодавством — ґрантові кошти. Зараз ми проводимо роботи на об’єкті всесвітнього значення, пам’ятці ЮНЕСКО в Рогатині — церкві Зішестя святого Духа XVI ст. Там освоїли приблизно 1 млн грн на заміну гонтового покриття даху. Можливо, проведемо деякі внутрішні роботи. Також обговорюємо питання реставрації іконостасу. Він входить до десятка найстаріших в Україні, які потребують збереження, — розповів Володимир Федорак.

Начальник управління культури, національностей та релігій обласної військової адміністрації каже, також роботи проводять в селі Нижній Вербіж на Коломийщині.

– Це — теж пам’ятка ЮНЕСКО початку XIX ст. — церква Різдва Пресвятої Богородиці. Насамперед там ведеться робота з підготовки проєктно-кошторисної документації. А після цього будуть вже реставраційні роботи, зокрема тут планують замінити бляху, якою оббита святиня, — каже Володимир Федорак.

Також цього року попри обмеження вдалося встановити сучасні пожежні системи на декількох культурних об’єктах за гроші від Евросоюзу, розповідає Федорак.

За його словами, на Івано-Франківщині є приблизно півтори сотні пам’яток, які мають статус національного значення. На їхню реставрацію потрібно понад 200 млн грн.

Нагадаємо, що на Франківщині знайшли костел святого Сесілія середини XVIII століття.