Новини



Прикордонник через львівський суд зобов’язав ДПСУ звільнити його зі служби


Військовий просив звільнити його зі служби для догляду за братом із першою групою інвалідності.

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов військового Леоніда Р. та зобов’язав прикордонний загін ДПСУ звільнити його з військової служби через догляд за братом, у якого є І група інвалідності.

Як вказано у рішенні суду, яке оприлюднили у судовому реєстрі, військовий Леонід Р. проходить службу у прикордонному загоні ДПСУ на посаді водія вогневого відділення мінометної прикордонної застави. У січні 2024 року Леонід Р. звернувся із рапортом до керівництва щодо звільнення в запас через сімейні обставини – Леоніду Р. треба доглядати 34-річного брата із першою групою інвалідності. Військовому відмовили у звільненні зі служби начебто через те, що він не надав «документи, які б підтверджували, що відсутні інші особи, які б могли здійснювати такий догляд».

Водночас адвокат Леоніда Р. повідомив суду, що його клієнт надав необхідні документи і вони вказані у додатку до рапорта. У рішенні суду вказано, що військовий просить звільнити його зі служби на підставі а.6 пп.«г» п.2 ч.4 ст. 26 Закону №2232.

«Суд звертає увагу на те, що норма абз. 6 пп."г" п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону №2232 взагалі не передбачає умови щодо відсутності інших осіб, які можуть здійснювати відповідний догляд. На переконання суду, відповідач помилково поширює на застосування до спірних правовідносин, як на підставу для звільнення з військової служби, умови щодо здійснення постійного догляду за особою, лише в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд», – вказано у рішенні суду.

У матеріалах справи вказано, що мати позивача перебуває за кордоном, а батько має III групу інвалідності. Справу розглянула суддя Марія Кедик, яка дослідила усі матеріали та вважає, що наданих документів достатньо для звільнення позивача з військової служби через необхідність догляду за братом з інвалідністю першої групи.

Суддя задовольнила позов до військової частини (прикордонний загін ДПСУ), визнала протиправними дії щодо відмови звільнити Леоніда Р. з військової служби та зобов’язала прикордонний загін ДПСУ звільнити позивача з військової служби. Проте рішення ще можна оскаржити.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?