Новини



10 тисяч дітей українських біженців не з'явилися на заняття до чеських шкіл


До чеських навчальних закладів записалося близько 66 тисяч українських біженців, з яких близько 10 тисяч фактично їх не відвідують, заявив заступник міністра освіти Чехії Ян Мареш на засіданні профільного парламентського комітету.

За його словами, реально навчається приблизно 51 тисяча дітей. Точні дані у Міністерстві освіти та культури з'являться наприкінці вересня, повідомляють місцеві ЗМІ.

За даними відомства на 12 вересня, у школах Чехії зареєстровано 66 163 дітей українських біженців.

– З них близько 10 тисяч – у дитячих садках, 51 тисяча – у початкових школах, 4,5 тисячі – у загальноосвітніх школах, решта – у консерваторіях та вищих професійних навчальних закладах, – підрахував чиновник.

За його словами, на цю мить школу реально відвідують близько 56 тисяч учнів, ще 10 тисяч не розпочали навчання.

Він нагадав, що у разі відсутності без поважної причини протягом 20 днів дитина може бути відрахована зі школи.

Принагідно варто зазначити, що низка відгуків від українських переселенців в Польщі свідчить, що тамтешній шкільний рівень освіти відчутно відстає від рівня пересічної української школи.

Зокрема це пов'язано з тим, що там йдуть до першого класу діти з 7 років, а не шести. Приходячи до школи, більшість з них не вміє читати навіть на початковому рівні. Програма з математики – цієї основи основ всіх наук, а тим паче в нашу цифрову добу – відстає щонайменше на один рік. А домашнього завдання, порівняно зі школами в Україні, майже взагалі не задають.

Тож недивно, що середньостатистичний учень чи учениця з української школи, потрапляючи в свій клас за віком – стає там мало не вундеркіндом.

Відтак, не дивне й бажання Польської влади якомога більше дітей з України поскорше асимілювати та поглинути, почати ліпити з них переконаних поляків.

Інші країни Европи, як бачимо, так само не проти покращити власні демографічні проблеми «нормальними білими людьми» з України.

Але недивним також є бажання тисяч українських школярів та їхніх батьків триматися онлайн навчання в своїх рідних українських школах – не слугувати «одиницями» для покращення різних статистик в країнах Европи, і насамперед Польщі.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?