Новини



Чого боїться більшість поляків – опитування


64% респондентів вважають, що допомога біженцям з боку Польщі є достатньою, 35% опитуваних однозначно впевнені, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі. Відсоток противників приймання біженців з України – зріс в 5 разів.

Згідно з опитуванням CBOS, як і минулого місяця, рівно 75 відсотків респондентів вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі.

Цей відсоток залишається високим з початку конфлікту, коливаючись від 73% до 85% щомісяця, повідомляє PAP (Polska Agencja Prasowa).

81 відсоток поляків підтримують прийняття Польщею українських біженців. Покищо.

64 відсотки респондентів вважають, що допомога біженцям з боку Польщі є достатньою.

35 відсотків респондентів однозначно вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі,

40 відсотків — що це швидше загрожує.

18 відсотків вважає, що це навряд чи загроза

2% – що точно не загрожує.

5 відсотків сказало, що важко відповісти.

Відчуття того, що ситуація в Україні загрожує Польщі, частіше висловлюють старші респонденти (81% людей віком 65 років або старше – порівняно з 62% у віковій групі 18-24); респонденти, які частіше беруть участь у релігійних обрядах (81% серед практикуючих один раз на тиждень – проти 64% серед тих, хто взагалі не практикує) та ті, хто дотримується правих поглядів (81% прихильників правих – проти 72% лівих прихильників).

CBOS також запитав респондентів про їхні прогнози щодо остаточного результату війни. Як зазначається, це питання піднімалося вже втретє під час опитувань.

– Коли ми запитували їх у квітні, сприятливі для України прогнози трохи переважали, але в червні тенденція була змінилася, — пишуть дослідники. – Сьогодні все ще переважають несприятливі для українців прогнози, хоча й не настільки однозначно – 39 відсотків респондентів (проти 44% у червні) вважають, що Україна буде змушена віддати частину своєї території Росії.

Як і в обох попередніх замірах, лише 3 відсотки опитаних вважають, що Росія завоює всю Україну.

21 відсоток поляків вважає, що Росія відійде з територій, які зайняла з лютого, і 11% – що вона також вийде з окупованого в 2014 році Криму. 26 відсотків не мають думки з цього питання.

81 відсоток поляків все ще підтримують прийняття Польщею українських біженців, хоча, як зазначає аґенція CBOS, – це найнижчий результат від початку війни.

Натомість на 4 пункти зріс відсоток противників приймання біженців – і зара він вже становить 15 відсотків респондентів: це є найвищим результатом з початку вторгнення та аж у п’ять разів більшим показником, порівняно з опитуванням у березні цього року – тоді цей відсоток становив 3%.

Як і місяць тому, 53% поляків заявляють, що вони самі або мешканці їхніх домогосподарств добровільно та безкоштовно допомагають українським біженцям.

Ця кількість залишається стабільною вже четвертий місяць поспіль і становить кожен раз близько 50 відсотків.

CBOS також поцікавився, чи санкції Заходу, введені проти Росії у зв'язку з вторгненням в Україну, більше відчуваються росіянами чи жителями країн Євросоюзу.

Переважало переконання, що санкції вплинули на них однаково (38%); однак 31 відсоток, тобто майже третина респондентів вважає, що санкції більше відчутні для жителів країн ЄС.

У 22% згадується відповідь, згідно з якою санкції проти Росії в основному і б’ють по росіянах. «Не знаю» відповіло 9%.

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?