Новини



У Польщі зменшилася кількість населення – управління статистики


Нещодавно було про досягнення кількості в 42 млн населення в Польщі. Але жодних протиріч між цими двома заявами нема.

Головне статистичне управління Польщі GUS повідомило, що на кінець липня чисельність населення Польщі становила 37 996 тисяч осіб.

Наприкінці 2021 року Міністерство фінансів підготувало демографічний прогноз для моделювання довгострокових макроекономічних припущень. Прогноз показав, що у 2021-2026 роках у Польщі спостерігатиметься зменшення населення з 38 млн 325 тисяч у 2021 році до 37 млн 958 тисяч у 2026 році.

Своєю чергою, згідно з результатами Національного перепису населення, населення Польщі на кінець березня 2021 року становило 38 036 118 осіб.

Останні дослідження, опубліковані в понеділок, показують, єдиною соціальною групою, яка стала більш численною за останнє десятиліття, є люди старше 60 років.

У 2011 році було 6,5 мільйонів людей літнього віку (жінки старше 60 років і чоловіки старше 65 років). Торік ця цифра зросла майже до 8,5 мільйонів. Це означає, що кількість людей пенсійного віку збільшилася на 2 мільйони людей, тобто ця група зросла більш ніж на 30%.

Рівно місяць тому ЗУНР писав, що згідно з польськими джерелами – над Віслою мешкає вже понад 42 млн осіб. Здавалося б, докорінно різні показники! Але суперечности між ними якраз жодної і нема.

GUS, власне, надав кількість саме поляків, що мешкають в Польщі – чи то пак осіб вже з наявним польским громадянством. Польське ж видання Dziennik.pl полічило кількість мешканців разом з так званими «біженцями»: насамперед з України, але очевидно, також і з Білорусі, і вже навіть з самої Росії.

Ось ця розбіжність в 3‑4 мільйони осіб – і є відповіддю на запитання, для чого уряд Польщі є такий «добрий» до переселенців з України.

Власне, саме через те, що вони вирішують «три‑в‑одному»:

– збільшують відразу кількість населення Польщі в абсолютному вимірі: 42‑мільйонна країна це вже щось відчутно інше, ніж 38‑ми;

– покращують демографічну пропорцію, бо ж до Польщі головно приїхали діти (це найголовніше!), а також молоді жінки, які або ще не мають дітей, а тому в перспективі їх можуть народити вже в самій Польщі; або ж які мають одну‑дві дитини, але також ще можуть народити вже в Польщі, розсмакувавши польські виплати щодо народження та виховання дітей, які для пересічної мешканки з якогось, до прикладу, Маріуполя чи Кривого Рогу направду здаватимуться захмарними. Тобто переселенці з України додають насамперед молоді вікові категорії до демографічної статистики, а не пенсіонерів.

– приплив робочих рук на низькокваліфіковані робочі місця.

Ось чому Польський уряд зараз такий «турботливий» щодо і прийому дітей переселенців до шкіл, вишів, і до низки соціальних виплат на дітей тощо.

Бо за умови правильного підходу ці всі переселенці в масі своїй глибоко асимілюються за рік‑два‑три, і потім вже й мало хто згадає, що приїхав з України....


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?