Новини



Західна Україна допомогла Росії заробити кілька мільярдів доларів (ДОКУМЕНТИ)


Війна війною – а нафта та газ мають йти as usual. Себто так, ніби ніхто ніде й гине. Шокуючі цифри оприлюднив народний депутат Володимир Ар'єв.

– Зараз про дещо шокуюче. Принаймні, для мене це виглядало саме так. Бо за першу половину 2022 року українська влада дала Росії можливість заробити кілька мільярдів доларів. Після початку повномасштабного вторгнення. Як саме? Зараз будуть докази, – пише нардеп на своїм фейсбукови.

Далі – пряма мова Володимира Ар'єва:

У квітні президент Зеленський після зустрічі з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем заявив наступне:

– Ми закликаємо ЕС до повного енерґетичного ембарго щодо нафти і газу. Нафта точно має увійти до шостого санкційного пакета, без цього він не буде потужним, а буде порожнім.

Але в той самий час Україна сама сприяла постачанню російської нафти до східноєвропейських країн ЕС – Угорщини і Словаччини тощо.

Подивіться на документ, який я отримав у відповідь на свій запит до Митної служби.

В ньому чітко йдеться про кількість нафти, газу та аміаку, які пройшли трубопроводами України після прямого вторгнення Росії. Отже, Роснефть та Лукойл прокачали понад 5 мільйонів тонн нафти, Газпром – понад 10 мільярдів кубометрів газу (вочевидь, саме кубометрів, бо в документі помилка – газ не міряють в тонах).

Якщо взяти за основу лондонські біржеві котування, то за пів року українська влада дозволила пропомпати українськими трубопроводами російських товарів на суму понад !! 4 мільярди доларів !!

Ці гроші отримала росія завдяки транзиту через Україну.

Що таке 4 мільярди доларів? Для порівняння – це майже половина всього бюджету на забезпечення ЗСУ цього року! Тобто, розумієте, що сталось, так?

Ви можете сказати, що, можливо це було ще до великої війни? Лише у серпні державна компанія «УкрТрансНафта» повідомила, що транзит російської нафти припинено…

Ні не через те, що ми годуємо окупанта. Через те, що Росія банально не заплатила за транзит. Не з моральних міркувань, а суто з матеріальних!

До речі, запізніле припинення транзиту – а саме, напередодні холодів, радше грає на руку Росії.

Якби українська влада повідомила партнерів навесні про неможливість постачання російських енергоносіїв через Україну внаслідок всім відомої причини, європейські країни активніше шукали би заміну російським енерґоносіям.

Тим більше, що Україна – не єдиний ексклюзивний транзитер і газ та нафта з росії надходить в ЕУ й іншими трубопроводами.

Скажете, що це контрактні обов’язки України здійснювати транзит? Ок, тоді раджу звернутися до списку форс-мажорів, до яких входять бойові дії.

Цей пункт угоди мав би дати владі поле для маневру, але політичної волі, вочевидь не було. Припинили російський транзит лише тоді, коли Росія припинила за нього платити. Тобто все ж таки можна було, так?

Хто там раніше репетував про гроші на крові? Не нагадаєте?

Ну і насамкінець.

Компанії Лукойл та Роснєфть під санкціями США, а Роснєфть – ще й під санкціями Євросоюза. Їхнє майно арештовують в Америці, Німеччині, інших країнах, а українська влада допомагає цим компаніям заробляти мільярди.

Але на цьому не все. Подав до міністерства фінансів запит – як саме росія оплачувала Україні транзит її товарів вартістю щонайменше у 4 мільярди доларів. Мінфін перекинув запит на Митну службу. Митна служба поки мовчить. А там може бути багато цікавого.

Читайте документи. Висновки робіть самі.

[кінець цитати]

Отже, загалом все зрозуміло. Зак Зеленський щодня вкидував «відосіки» з репетуванням, аби Захід то небо над Україною закрив, то зброю нам просто так надав, або ж найжорсткіше ембарґо щодо Росії запровадив весь Західний світ – в цей самий час всі газо‑ та нафтогони України працювали без жодної затримки.

І відповідні києво‑владні структури отримували ще й гроші за це! І не просто гроші – ГРОШИСЬКА!

Нє, ну можна звісно пригадати таку історичну аналогію, коли після нападу гітлерівського ІІІ Райху вже на сталінський СССР 22 червня 1941 року – то зі совка на німців ще йшли кілометрові ешелони з нафтою, деревом, металом і збіжжям.

Але йшли вони тоді, можна так сказати, ще за інерцією і цей потік був у перший день війни припинений.

Україна ж примудрилася ще впродовж пів року війни гнати через свої рури нафту і газ та отримувати через це чималі кошти від... умгу: нашого одвічного і найлютішого ворога – від москалів.

Навіть не знати, що тут ліпше запропонувати: чи хрестик зняти, чи сподні вбрати – чи відразу і те, й інше?

На жаль, заручником цієї ситуації опинилася Західна Україна, через яку власне й проходять нафто‑ та газогони з Росії. Не виключено, що в якомусь оглядовому майбутньому, коли Захід почне Києву виставляти рахунки за його авантюри в стилі «тут – воюємо, а тут – торгуємо», то відповідати доведеться насамперед Західній Україні як ключовому транзитному вузлу в цьому «перелюбстві» з боку «слуг народу».

І скорше за все, без санкцій не обійдеться! Зрозуміло, що насамперед під них потрапить саме Західна Україна. Дійсно: ну ж не Донецьку чи Маріуполю їх висувати за транзит російських нафти і газу?

Звісно, що місцеві посадники від київського престолу жодного кривого слова своїм патронам не скажуть.

Тим паче, що окремі з них навіть в Галичині – так само замацькані, і то серйозно.

Зокрема, родина нинішнього київського ґауляйтера Львівщини – Максима Козицького.

Максима Козицького було призначено на посаду голови Львівської обласної адміністрації 5 лютого 2020 року.

Його послужний список і досвід цілком обґрунтовують це призначення – зокрема, він встиг побути і чиновником, і бізнесменом.

Але можна висловити небезпідставне припущення, що своєю кар'єрою він зобов'язаний, зокрема, приналежності до регіональної еліти.

Місце в ній нинішньому губернатору забезпечив батько Зіновій Козицький, який є одним із найбільших бізнесменів Львівщини, пише видання Mind.UA.

Основний бізнес Зіновія Козицького – розвідка та розробка газових родовищ і видобуток природного газу. На сьогоднішній день це найбільша в Західній Україні приватна газовидобувна компанія.

Активи Козицького‑тата об'єднані під парасолькою групи «Західнадрасервіс»; також він є бенефіціаром ТОВ «Прикарпатська енергетична компанія» («ПЕК»), ТОВ «Західнадрасервіс», ТОВ «Георозвідка», ТОВ «Нордік-Буд», ПП «Нордік», ТОВ «РСГ», ТОВ «Велл Ко», ТОВ «Геологічне бюро ''Львів"» («ГБЛ»), ПП «Проект-Буд», ТОВ «Горизонти».

Частку в сімейному бізнесі має і голова ОДА Максим Козицький. Але бізнес Козицьких не можна назвати цілком сімейним. У кількох компаніях групи – і серед них флагманські ТОВ «ПЕК», «ГБЛ» та «Горизонти» – партнером Зіновія Козицького через нідерландську холдингову компанію MND є мільярдер, громадянин Чеської Республіки Карел Комарек.

Карел Комарек, за версією Forbes, входить до топ-5 найбагатших чеських підприємців із капіталом $7,7 млрд.

У 2011 році структури Комарека уклали договір із «Газпромом», а двома роками пізніше – і повноцінну угоду про спільне будівництво нових газосховищ. Було заявлено, що компанія спільно з російським монополістом будуватиме сховища в Європі та РФ.

Зазначимо, що ця інформація публічна – обидві сторони пишалися партнерством і не прагнули його вуалювати.

Тобто підприємець – партнер «Газпрому» – одночасно і партнер сім'ї губернатора Львівської області.

Як то кажуть, навіть і з цього боку «кулко сї замкнуло».

Але отримувати на горіхи за це все будуть пересічні жителі Західної України! «Після перемоги», як зараз повсюдно кажуть.

Ну: з ким поведешся...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?