Новини



У Тернополі відкрили центр підтримки переселенців "Я – Маріуполь" (ВІДЕО)


Понад 600 маріупольців, які через війну перебралися до Тернополя, відтепер зможуть отримати допомогу в центрі підтримки переселенців "Я – Маріуполь". Його відкрили на площі Героїв Евромайдану. Жителям Маріуполя надаватимуть психологічну, юридичну, медичну та гуманітарну допомогу, а також допомагатимуть шукати роботу.

Перша відвідувачка – Валентина Григор’єва. Жінка каже, чекала на відкриття цього центру.

– Ми чекали, щоб поспілкуватися з нашими людьми. Мені хочеться перебувати між цими людьми, бо коли розповідаєш про Маріуполь, нас не всі розуміють. Коли міни падали кожних 5 хвилин – ніхто не вірить, – каже Валентина.

Про мету створення центру розповіла координаторка проєкту Ольга Пікула.

– Тут у проєкті "Я - Маріуполь" працюють маріупольці для маріупольців. Тільки маріупольці один одного зрозуміють, які пройшли це як і я, сиділи під цими бомбардуваннями, коли кожні 15 хвилин літали літаки російські і скидали бомби, коли бомбили і з моря, ми сиділи по підвалах без світла, без газу, просто щодня боролися за життя, – розповіла Ольга Пікула.

У цьому центрі працюють маріупольці та двоє психологів з Тернополя. Наталія Коломоєць із Маріуполя працює вихователькою у дитячому куточку. Жінка каже, тут переселенці зможуть залишати дітей при необхідності.

– Це не тільки творчість, це буде і розумова діяльність, це і руханки, це буде діяльність, яка пов’язана і з розвитком таких загальних дитячих можливостей, – каже Наталія.

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко каже, це він ініціював створення таких центрів. Загалом їх вже є 13. Тернопіль обрали, враховуючи інформацію мобільних операторів про кількість маріупольців. Такі центри відкривають за гроші, які надають українські та закордонні благодійні організації.

– Більше 200 мільйонів гривень ми залучили інвестицій, щоб підтримати наших маріупольців. Тобто, це і ті пакунки з їжею, з засобами гігієни, які вони вже отримують. Центри ми відкриваємо завдяки організації "Save the Children". Вони нам дають цю можливість. Ми спочатку шукаємо будівлю, ми знайшли в Тернополі цю будівлю, потім трошки треба облаштувати це все, на це також дають донорські гроші нам наші донори, щоб відремонтувати, щоб нам було комфортно і тепло. Тобто, ми готуємося також і завдяки нашим донорам, – каже Вадим Бойченко.

Вадим Бойченко каже, від початку повномасштабної війни із Маріуполя виїхали приблизно 250 тисяч містян. З них 100 тисяч уже зверталися за допомогою до центрів "Я – Маріуполь". Пенсіонер Микола Фіней отримав тут гуманітарну допомогу.

– Отримали продуктовий набір, гігієнічний набір, зайшли до лікаря, він нам призначив лікування, видав ліки, які в нього були. Ми задоволені цим центром, будемо раді сюди приходити регулярно, – каже Микола Фіней.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?