Новини



Польський прем'єр Моравєцкі повчав українців не повторювати помилок Польщі 1990-х років


Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцкі під час виступу на конференції Ялтинської европейської стратеґії (YES) у Києві згадав, як у 90-х роках минулого століття Польща намагалася очистити судову систему від комуністичних залишків

Очільник польського уряду був гостем головної дискусії на конференції під назвою "На захисті нашої свободи". Він взяв участь у ній разом із президентом України Володимиром Зеленським та президентом Латвії Егілсом Левітсом.  

Матеуша Моравецького запитали, як перед обличчям війни в Україні бути з країнами ЕС, які виступають за угоди та компроміси з Росією, щоб повернутися до бізнесу з Росією.

– Досі наш голос із закликом до свободи та підтримкою України був не лише гучним, а й дієвим. Вірю, що разом із нашими друзями зі східного флангу НАТО, східного фланґу Европейського Союзу ми будемо однаково ефективними й надалі, – сказав глава уряду і додав:

– Якщо у твого сусіда горить дім, твій дім теж у небезпеці. І це стосується не лише Центральної та Східної Европи, тому що це має бути зрозумілим і в інших частинах Европи. Я глибоко переконаний, що Україна переможе, а після війни ми побачимо нові форми Европи.

За словами прем’єр-міністра Моравецького, зараз ми маємо справу з переломним моментом не лише в европейській, а й у світовій історії, цитує Espreso Zahid Polskie Radio 24.

– Те, що сьогодні робить Україна, виборюючи нашу і вашу свободу, – це майбутнє вільного світу, і це повинні розуміти всі. Також наші італійські друзі, німецькі партнери, французи та інші. Іноді вони мають різні погляди на наші, це повторюється весь час. … Тому ми мобілізуємо громадську думку разом з нашими балтійськими друзями, Чехією та іншими країнами, щоб якомога більше підтримувати Україну, – додав Моравецький.

Моравецький нагадав, що, розпочавши війну з Україною, Росія вважала, що перемогти її буде легко і швидко. А українці, за його словами, мужньо взялися в бій і виявилися великими героями. Таким чином, шукаючи інші способи перемогти Україну, продовжив прем’єр, Кремль прагне економічно дестабілізувати цю країну.

– Тому вони прагнуть дестабілізувати Україну, не допускаючи фінансової допомоги, яку самі не надають, але мають величезний вплив у Західній Европі. Тому вони можуть це організувати через своїх мовчазних союзників, агентів і пропаганду. Російська пропаганда була найефективнішою за останні 300 років, — сказав він.

Голова польського уряду попередив, що західні країни не повинні допустити ситуації, коли Україна не зможе платити своїм солдатам, вчителям, лікарям, суддям і поліцейським.

– Я сподіваюся, що це неймовірний сценарій, але ми повинні враховувати всі наміри Путіна. Тому разом із друзями ми переконували та схилили країни Заходу підтримати Україну. Військова та фінансова підтримка є критично важливими складовими, необхідними для виживання та перемоги України, – наголосив він.

Під час дебатів, прем’єр-міністра Моравецького також запитали про суперечку з Европейською комісією щодо реформи судової системи. За його словами, у Польщі не порушуються принципи верховенства права.

– Після возз’єднання Німеччини німецький уряд у 1991 році перевірив суддів і прокурорів комуністичних часів, і лише 30 відсотків із них залишилися в системі. 70 відсотків втратили роботу. Коли ми намагалися змінити посткомуністичну судову систему, наша опозиція знайшла хороших друзів у Німеччині та Брюсселі, щоб зупинити ці реформи. Ми не порушили принципи верховенства права в Польщі, а навпаки. Ми почали реформи. Тому я хотів би побажати Україні не повторювати помилок Польщі 1990-х років, – сказав прем’єр-міністр Польщі.

Гарно сказав Моравєцкі.

Тобто виходить, що очистити судову систему Польщі від старих коммуністів завадили Брюсель та Німеччина. Німеччина також винна Польщі цілу скирту грошей за Другу Світову, а Брюсель ще не виплатив мільярди евро на відновлення господарки Польщі після пандемії ковіду.

Тобто всі довкола винні Польщі – це зрозуміло.

Так само зрозуміло, що Польща вже не особливо ховаючись вибудовую нову політичну спілку, такий собі «міні Евросоюз» – але під головування Польщі, зрозуміло. На думку польських урядників, в цей новий «пояс» мають увійти Країни Балтії, Чехія та Словаччина, можливо – Румунія з Угорщиною. Ну а також Україна.

Правда, досі ще не визначено, в якому статусі остання має сюди ввійти: ще як самостійна держава, чи вже як колоніальна складова відновленої Речи Посполитої 4?

Чи може, 50 на 50?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?