Новини



На Тернопільщині працівники музею вкладають доріжки в печері (ВІДЕО)


У печері Вертеба працівники Борщівського краєзнавчого музею облаштовують доріжки для екскурсій. Тут діє єдиний підземний музей Трипільської культури в Україні.

Директор борщівського музею Михайло Сохацький каже, вирішили вкласти доріжки, щоб відвідувачам було зручно ходити лабіринтами печери.

Зокрема, тут проводять благодійні екскурсії для бійців, які реабілітуються у місцевій лікарні.

– Буває, що людям іноді тут складно пересуватися, особливо підземним лабіринтом і ця доріжка дуже потрібна стає. Вони собі зручно мандрують лабіринтом і знайомляться як з природним явищем наших подільських печер, так і з історією трипільської культури, – розповів він Суспільному.

За словами Михайла Сохацького, працюють з власної ініціативи, грошей на облаштування доріжок не витрачають.

Використовують природну плитку, поширену на березі Серету. Її вкладають на пісок, якого також у їхній місцевості вистачає.

– Треба обирати плитку так, щоб вона акуратно стояла, мозаїка була. На пісок вкладаємо тому, що в будь-який момент її можна розібрати. І найголовніше вода, яка потрапляє зверху, вона собі поміж пісок йде і під ногами її немає.

Мар'яна Бойко робить позначки для доріжки. Жінка екскурсоводка і наглядачка в печері.

– Вертеба – це наша домівка, можна сказати, друга домівка. І, як кожен у домі дбає про чистоту, так і ми хочемо, щоб у печері було затишно, чисто і людям зручно. У нас були такі ситуації періодично, що в печері було настільки мокро, що водії не пускали відвідувачів до автобуса, просили спочатку мити взуття, витирати. Зараз відносно комфортно.

Екскурсійний маршрут тягнеться приблизно на кілометр. Наразі проклали половину шляху.

– У зв'язку з тим, що це пам'ятка археології, ця доріжка робиться не назавжди. Ми прокладаємо цю доріжку в місцях, де ще наприкінці 19 століття проведені археологічні дослідження. Але перед тим ми робимо дослідження, аби переконатися, що тут немає артефактів давніх епох і прокладаємо доріжку далі.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?