Новини



На Волині померла відома етнографиня та фольклористка


На 87-му році життя померла уродженка села Кримне Камінь-Каширського району, етнографиня, фольклористка, педагогиня, Почесний краєзнавець України Олександра Кондратович.

Вона була дослідницею народного мистецтва, лавреаткою премій різних рівнів – це свідчення багаторічної плідної та високопрофесійної роботи Олександри Павлівни, наповненої любов’ю та постійними творчими пошуками.

– Загалом її праці є духовною скарбницею нашого поліського краю, з якої можна почерпнути багато інформації про традиції, звичаї, історію та культуру. Саме тому Олександру Кондратович завше радо вітали на Камінь-Каширщині, де вона часто проводила зустрічі із земляками та презентувала свої нові доробки, – йдеться у повідомленні РДА.

Народилася Олександра Кондратович у селі Кримне Камінь-Каширського району. Навчалася у Камінь-Каширському педучилищі, здобувала фах вчителя-філолога в Одеському університеті.

З 1952 року, записувала народні пісні різних жанрів у селах Камінь-Каширського, Ратнівського, Старовижівського районів. Повністю записані гуто-камінський і видричівський весільні обряди, окремі обряди піщанського, нуйнівського та інших весіль.

Олександра Кондратович видала 18 книг: «Калиновий квіт Полісся» (співаник), «Народний календар Волинського Полісся», «Поліська весільна епопея», «Українські звичаї: Народини, Коса ж моя…», «На перехрестях долі», праці з історії сіл Камінь-Каширщини — «Нуйно: на скрижалях історії та сьогодення», «Воєгоща: крізь роки і віки», «Кримно і Брониця: минувшина і сьогодення» та інші.

У грудні 2020 була видана нова книга «Мов спалах блискавки» // «Камінь-Каширське педагогічне училище в документах, персоналіях та споминах».


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?