Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Наліт силовиків на «П’яну вишню» і незаконні рубки лісу в Карпатах


Дві третини всіх незаконних рубок лісу в Карпатах припадає на Буковину, хоча цей край менший за Прикарпаття та Закарпаття. В краї також розгорнулася юридична «битва за ліси», які хочуть забрати у громад.

Бюро економічної безпеки проти «П’яної вишні»

У вівторок, 17 жовтня озброєні автоматами працівники Бюро економічної безпеки (БЕБ) в масках провели ефектні обшуки на території компанії FESTrepublic, в головному офісі холдингу емоцій !FEST. Саме ця компанія створила знамениті ресторани «П’яна вишня», «Криївка», «Реберня», «Львівська майстерня шоколаду» і багато інших, які працюють по всій Україні і навіть у Польщі.

Як повідомив того дня Офіс генерального прокурора, правоохоронці викрили схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах холдингом, до якого входить понад 50 ресторанів та торгових точок. За даними слідства, службовці холдингу, діючи за попередньою змовою з невстановленими наразі особами, впровадили злочинну схему ухилення від сплати податків.

Відповідно до неї близько 2000 співробітників закладів, що входять до холдингу, отримували заробітну плату двома частинами: одна – мінімальна офіційна, зі сплатою всіх обов’язкових платежів, а інша – неофіційна. Задля виплати неофіційної заробітної плати кожен співробітник під час приймання на роботу оформлював до картки для виплат заробітної плати дублікат, який передавав до відділу кадрів.

Надалі, використовуючи цей дублікат, представник головного офісу холдингу зараховував другу частину заробітної плати кожному співробітнику через платіжні термінали, зазначаючи у призначенні платежу «власне поповнення рахунку». У такий спосіб компанія ухилялась від сплати військового збору, єдиного соціального внеску, що має сплачувати підприємство, та податку на доходи фізичних осіб. Внаслідок таких дій бюджету України спричинено збитки, які слідство оцінило в 50 мільйонів гривень.

А 18 жовтня уже прес-служба БЕБ повідомила, що у головному офісі холдингу !FEST. детективи знайшли 8 мільйонів гривень готівки та понад 400 банківських карток працівників. У Бюро додали, що обшук тривав 16 годин, при цьому на місці знаходились адвокати, керівництво й співробітники офісу, а також охорона компанії, що мала при собі зброю. В БЕБ зазначили, що комп’ютерну техніку з офісу не вилучали, а всі приміщення та сейфи відкривали представники компанії самостійно.

Співзасновник компанії !FEST Юрко Назарук написав у соцмережах: «Якось здавалось,  що під час війни – всі на одній стороні, бо ворог один. Але є й ще інші сторони на війні. Маємо сьогодні на FESTrepublic класичні маски-шоу. В шоломах, з автоматами, в броніках – все як на фронт відправляли. Спеціальна опергрупа приїхала зі столиці. Насправді нічого нового – діяльність ФОПів в ресторанах, зарплати, – господарська діяльність. Ніби-то кримінальна справа».

«Загалом ця вся операція коштувала державі не один дрон. І це все заради того, аби викрити схему, яку вони вважають незаконною, проте за якою працює вся ресторанна галузь країни? Що більше, мабуть, не лише ресторанна, а й ІТ галузь і безліч інших. Іншими словами – великий сектор економіки» – було сказано на офіційному сайті FESTrepublic. Варто відзначити, що через ФОП (фізичних осіб – підприємців) в Україні працюють і чимало великих бізнесів – супермаркетів і т.п.

«Ми працювали і будемо працювати в рамках чинного законодавства, як би хто його не трактував. Ми ще раніше прийняли позицію про децентралізацію – в нас багато партнерів, частина брендів функціонує як франшиза, тобто і по Україні, і за кордоном, – і так, частина ресторанів веде свою господарську діяльність як ФОПи. І точно некоректно збивати все до купи, роблячи якісь припущення і називаючи якісь суми», – йдеться у заяві холдингу емоцій !FEST.

«Після того, як ми висвітлили публічно цю подію, безліч людей висловили нам свою підтримку, за що неймовірно дякуємо – ця історія набула розголосу» – сказано на сайті компанії. Справді, більшість місцевого (і не тільки) політикуму стали на захист !FEST. Зокрема, і мер Львова Андрій Садовий не оминув цієї теми, проте з його заяви видно, що він теж на боці рестораторів, яким місто продало і здало в оренду чимало нерухомості, але з БЕБ сваритись не хоче і не буде. Однак начальник Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максим Козицький на ситуацію не відреагував, що може свідчити про політичне замовлення проти !FEST на найвищому рівні.

Справа в тому, що у цієї компанії є два офіційних співзасновники – згаданий Юрко Назарук та Андрій Худо. Однак у Львові багато років циркулюють чутки про те, що головним співзасновником та інвестором !FEST є уродженець Львова, а нині російський олігарх Михайло Фрідман, проти якого Київ запровадив санкції, конфіскувавши всі його активи в українській юрисдикції.

«Вважаємо недоцільним писати тут про свою роботу у сфері підтримки сил оборони, але обіцяємо, що в цьому ми свою політику не змінимо та робитимемо це надалі. Просто прийдеться найближчий час та ресурси витрачати на захист та комунікацію з «бізнес-нянями». Дякуємо небайдужим за підтримку» – сказано на сайті компанії.

Проте Київ вочевидь не збирається відступати. У Львові останніми днями поширюється інформація про те, що хтось злив БЕБ інформацію, що !FEST підторговує коноплею. «Саме її там шукали і нібито знайшли цілий мішок. Тому, якщо не вдасться в судах довести справу по приховуванню податків (а вона точно безперспективна), то будуть шити торгівлю наркотою» – написав львівський Телеграм-канал «Політичний треш».

Дві третини незаконних рубок лісу в Карпатах припадає на Буковину

Днями експерти громадської організації «ЛІіС» оприлюднили результати супутникового моніторингу лісів Карпатського регіону. Вони виявили 563 ділянки, на яких зафіксовано зміни лісового покриву, відмінні від карти офіційно дозволеної лісозаготівлі. Експерти стверджують, що це є незаконні рубки лісу в промислових масштабах

На території Закарпатської області таких ділянок, відмічених «чорними» лісорубами, 70, в Івано-Франківській області (Прикарпатті) – 97. А от у Чернівецькій області (Буковина), площа якої менша за Прикарпаття і Закарпаття, таких ділянок виявилося аж 396, тобто понад дві третини із загальної кількості незаконних рубок.

Зрозуміло, що такий розгул дикого вирубування буковинських лісів можливий тільки під надійним «дахом» лісової охорони і керівників місцевих філій державного підприємства (ДП) «Ліси України». Йдеться про Подільський лісовий офіс, створений на базі державних лісів  Чернівецької, Хмельницької та Тернопільської областей на площі понад 584 тисячі гектарів. Цим офісом керує голова земельної комісії Чернівецької облради Василь Гончар, близький до якого Олексій Бойко є головою Чернівецької обласної ради.

ГО «ЛІіС» продовжує стежити за змінами лісового покриву та повідомляти громадськість, лісівників і правоохоронців про результати польових досліджень. Прикметно, що моніторинг карпатських лісів здійснений у рамках проекту «Боротьба із незаконними рубками в Україні» за підтримки відділу міжнародних програм Лісової служби США (U.S. Forest Service). Тобто американці сприймають цей ліс як свій, а незаконні рубки – як зазіхання на майно американських компаній, котрі мають його заготовлювати та вивозити з України.

Не так давно про масштабне розкрадання буковинських лісів на мільйони гривень офіційно повідомили слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР), які перевірили лісовий фонд кількох лісництв Берегометської філії ДП «Ліси України», що входить в Подільській лісовий офіс.

«Причому йшлося саме про незаконні діяння добре технічно оснащених лісівників, а не якихось там поодиноких місцевих вуйків з сокирами, як з усіх сил намагається представити депутат Чернівецької облради Василь Гончар, зокрема у замовних статтях своїх журношлюшек, з якими розплачується грошима з краденого державного лісу області» – написала в соцмережах чернівецька журналістка Світлана Ісаченко.

Інформацію ДБР підтвердили спеціалісти департаменту внутрішньої безпеки ДП «Ліси України», які побували в проріджених лісівниками буковинських лісах. Правоохоронці також офіційно повідомили про скерування матеріалів своїх перевірок до суду. Процесуальний супровід виведенню буковинських лісозлодіїв на чисту воду здійснює Чернівецька обласна прокуратура, відзначила журналістка.

Варто відзначити, що нині в Чернівецькій області розгорнулася справжня битва за ліси. Справа в тому, що коли в 2020 році були ліквідовані державні лісові господарства, відповідно до закону землі державної форми власності переходили в комунальну власність, якщо ділянки не мали кадастрових номерів і опинилися без постійного лісокористувача. До таких ділянок обласна адміністрація (хоч державна, хоч військова, як нині) не мала ніякого відношення і розпоряджатися ними не мала ніякого права. 

Проте 6 січня 2022 року тодішній губернатор Буковини Сергій Осачук, який тісно співпрацював з головою облради Бойком, передав ліси області структурам ДП «Ліси України», які так і не набули статусу постійного землекористувача лісового фонду. Зараз лісівники викручують руки громадам Буковини, вимагаючи легалізувати свій контроль над лісами, проте далеко не всі місцеві депутати на це погоджуються, що викликає скандали і погрози.

Сам Сергій Осачук, який влітку 2022 року був відправлений у відставку за махінації його підлеглих з гуманітарною допомогою, не втрачає надії повернутися у губернаторське крісло. Спосіб для цього він обрав чи не найнадійніший – пішов до лав Прикордонної служби, де одразу отримав звання підполковника. Чому не в артилерію ЗСУ, адже саме артилеристів готувала військова кафедра Чернівецького університету, яку закінчи Осачук, він не пояснив. Днями екс-губернатор достроково став полковником, що викликало в краї, де ще залишилося трохи лісу, черговий сплеск розмов про повернення Сергія Осачука на Буковину.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?