Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Банкет правоохоронців та зачистка «регіональних баронів»


Під удар силовиків потрапили два бізнес-політичних клани Західної України: брати Дубневичі у Львівській області, та родина Балог – у Закарпатській. Київ продовжує встановлювати тотальний контроль над регіоном.

Львівські правоохоронці влаштували гіпер-банкет

У Львові вибухнув гучний скандал після того, як місцеві ЗМІ опублікували розслідування про коштовну забаву на півтисячі людей, значну частину з яких складали прокурори, колишні працівники різноманітних правоохоронних органів, податкової служби та депутати різних рівнів.

Минулими вихідними вони два дні святкували пишне весілля колишніх правоохоронців Ростислава Ільницького та Роксолани Москви у п’ятизірковому заміському комплексі Emily Resort. Комплекс належить «авторитетному бізнесмену» Григорію Козловському, колишньому депутату Львівської міської та обласної рад від партії «Європейська солідарність».

31-річний наречений Ростислав Ільницький працював у 2018 році в органах прокуратури у Львові, згодом заступником прокурора у  Радехові (місто у Львівській області, колишній райцентр, тепер частина Червоноградського району). Наприкінці 2019 року мав намір стати головним прокурором Херсонської області, але  його на цю посаду в останній момент не призначили.

Щоправда, уже тоді, обговорюючи кандидатуру потенційного головного прокурора Херсонщини, ЗМІ зауважили, що при доходах  264 820 гривень за 2018 рік у Ільницького в декларації значилось 83 тисячі доларів заощаджень готівкою, хоча з часу закінчення освіти він працював лише в органах прокуратури. Нещодавно, у 2023 році, Ільницький за власним бажанням звільнився з посади прокурора прокуратури Печерського району Києва. Чим він займається зараз, невідомо.

Наречена – 27-річна Роксолана Москва, колишня працівниця відділу кадрів Територіального управління Державного бюро розслідувань (ДБР) у Львові. Роксолану звільнили із бюро у березні 2022 року, однак згодом вона через суд вирішила повернутися на роботу. У вересні 2022 року Восьмий апеляційний адміністративний суд поновив її на посаді та стягнув на її користь 231 тисячі гривень за вимушений прогул. Однак зараз ДБР оскаржує це у Верховному суді, і рішення апеляційної інстанції не набрало законної сили. Проте набагато важливіше інше: Роксолана – донька відомої у Львові адвокатки Богдани Москви, яка є родичкою колишньої дружини екс-глави ДБР Романа Труби (очолював бюро в 2017-2019 роках).

Відео із весілля в соцмережах опублікувала сама наречена. Згодом вона закрила до них доступ, адже масштаби свята вразили навіть вибагливу львівську публіку. Святкування тривало два дні. У перший день на весіллі у пари було понад 300 гостей. Для них виступали Олександр Пономарьов, Ольга Полякова та гурт «Дзвони сонця». Ведучим свята був шоумен і телеведучий Григорій Решетнік. Другого дня гостей розважав Дзідзьо, було запрошено 500 осіб, святкування було оформлене в українському стилі: молода замість білої одягла вишивану сукню, а молодий змінив піджак на вишиванку.

У списку гостей, який у опублікувала Роксолана Москва, можна знайти близьких до Козловського депутатів Львівської міської ради Юрія Ломагу та Олексія Різника. Також серед запрошених був Василь Телиця, екс-керівник управління з організованою злочинністю МВС України у Львівській області, та Святослав Мазурик, який раніше працював у прокуратурі Києва, та погорів на хабарі у 100 тисяч доларів.

Також серед гостей був Сергій Мальков – колишній податківець, матір якого є основною фігуранткою у справі про крадіжку львівського комунального майна, відомої як «Афера століття». Сам Мальков був звільнений з податкової служби після розголосу історії з купівлею Maserati, проте йому вдалося поновитися на посаді. Серед гостей було чимало інших нинішніх та колишніх правоохоронців, а також адвокатів.

Окрім того, на гулянні була донька Григорія Козловського Софія Максимець, та відомі бізнесмени і кандидати в депутати, зокрема, Олег Лакіш, який від «Європейської солідарності» спробував стати депутатом у Кам’янці-Бузькій, та Роман Побурко, який намагався зайти у Львівську міську раду від місцевої партії «Варта».

Зважаючи на місце проведення, чисельність гостей та його пишність, свято обійшлось молодятам в чималі гроші. Так, лише двометровий торт, за попередніми оцінками кондитерів, вартував близько 100 тисяч гривень. Загалом, за приблизними підсумками, весілля коштувало приблизно мільйон доларів.

Журналісти порталу LVIV.MEDIA, який першим оприлюднив інформацію про гіпер-банкет під час воєнного стану, кілька разів намагалися зв’язатися із Ростиславом Ільницьким, аби розпитати його про весілля та скільки воно коштувало. «Також цікаво було почути, звідки у колишнього прокурора гроші на таке масштабне свято, але він не відповідав на дзвінки. Ми також спробували сконтактуватись із матір’ю молодої, відомою адвокатесою Богданою Москвою – можливо це батьки профінансували дітям розкішне весілля. Однак вона також не відповіла на телефонні дзвінки» – відзначило виданні. Через деякий час до журналістів зателефонував батько молодого Василь Ільницький і просив не публікувати розслідування, мовляв, «він багато допомагає армії».

«Варто зазначити, що в обидвох молодят батьки не бідні люди, і проводити весілля у воєнний час не заборонено. Однак, виникають питання про доречність настільки пишної церемонії та гулянь під час війни» – в стилі публічного доносу написало LVIV.MEDIA. Інформація про гулянку на півтисячі людей отримала в місті та області значний резонанс, і може призвести до відставок у правоохоронних органах Львівщини, пишуть місцеві коментатори.

Київ розпочав зачистку «регіональних баронів»

На тижні, що минає, під удар правоохоронців потрапили одразу два бізнес-політичних клани Західної України: родина Дубневичів у Львівській області, та родина Балог – у Закарпатській.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) повідомили депутату Верховної Ради України Ярославу Дубневичу (група «За майбутнє») про підозру в організації заволодіння майном держави – природним газом, та легалізації незаконно отриманого прибутку. Про це 11 жовтня повідомила прес-служба НАБУ.

За версією слідства, впродовж 2013-2017 років народний депутат України організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська область) на загальну суму понад 2,1 млрд грн. Обидві ТЕЦ належали Ярославу Дубневичу та його старшому брату Богдану, пізніше брати переписали це майно на своїх синів – Юрія та Павла Дубневичів. Родину Дубневичів називають «хазяями» міст Новояворівськ та Новий Розділ на Львівщині.

Зараз Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ перебувають в управлінні НАК «Нафтогаз України», який з метою здешевлення тепла для населення багато років постачав на них газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових. Однак, як встановили детективи НАБУ, «пільговий» газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували за ринковою ціною.

Прибутковість виробництва електроенергії на цих ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100% (проти 3-5%, закладених в регульований тариф). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали незаконний дохід (надприбутки)  у сумі понад 3,5 мільярди гривень.

«Впродовж 2013-2018 років народний депутат організував легалізацію частини вказаних коштів на суму понад 450 млн грн шляхом переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, зокрема зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування, та, врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні» – сказано в повідомленні НАБУ.

За даними Центру протидії корупції, підозру Ярославу Дубневичу оголосили заочно. Депутат не з’явився на виклик по повістці та не відповідав на дзвінки детективів. Захисники депутата повідомили, що не знають, де перебуває їхній підзахисний. Його брат Богдан Дубневич, нині голова Солонківської громади Львівської області (об’єднує 20 сіл), ситуацію не коментував. Чи перебуває Дубневич-старший на території України – невідомо, а його син Павло виїхав за кордон ще 24 лютого 2022 року.

Проте куди більший резонанс, ніж підозра депутату Дубневичу, викликали в регіоні обшуки, які 10 жовтня пройшли у міського голови Мукачева Андрія Балоги, голови Мукачівської районної ради Михайла Ланьо та у низці компаній Закарпаття. Обшуки пройшли у почесного консула Словаччини в Ужгороді Олега Адамчука, його брата Ігоря, а також у колишнього депутата Закарпатської обласної ради та власника готелю «Ужгород» Олексія Баранюка. Слідчі дії проводили співробітники СБУ та НАБУ у рамках кримінального провадження щодо продажу місцевими посадовцями земельної ділянки за заниженою вартістю.

Причиною обшуків місцеві ЗМІ назвали корупційну оборудку з продажу комунальної землі навколо стадіону «Авангард» у в центрі Мукачева на березі річки Латориця. Влітку 2023 року Мукачівська міська рада виставила на торги 3 га комунальної землі, вартість якої занизили у декілька разів. Перемогу здобула компанія, яку пов’язують з Михайлом Ланьо, якого називають «кримінальним авторитетом «Блюком». Стверджується, що через цю схему міський бюджет Мукачева недоотримав 100 мільйонів гривень.

Проте про підозру наразі нікому не повідомлено, а міський голова Мукачева Андрій Балога (син бізнесмена і політика Віктора Балоги) після обшуків заявив, що кримінальне провадження, в рамках якого відбуваються слідчі дії, стосується викупу земельної ділянки ТОВ «Універсал-М», яку фірма орендує з 2003 року.

«Всі рішення та процедури щодо цієї земельної ділянки здійснювались у поточному році відповідно до чинного законодавства. Вся потрібна інформація та документи були надані правоохоронцям у повному обсязі у співпраці зі слідством, на усіх етапах їх роботи», – повідомив Балога-молодший.

За повідомленнями київського видання СТРАНА, обшуки є наслідком протистояння клану Балог та людини Зеленського – закарпатського губернатора, екс-співробітника СБУ Віктора Микити за вплив у регіоні, насамперед – за контроль над контрабандними потоками.

Ще одна проблема, яка непокоїть Київ, – це досить нелояльні до української влади настрої серед 150-тисячної угорської громади на Закарпатті, з якою у клану Балог склалися неприязні стосунки.

Рік тому у Мукачеві із замку Паланок демонтували скульптуру Турула (міфічний птах – покровитель угорців), через що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто викликав українського посла «на килим». Потім у селах Мукачівської громади з держустанов зняли угорські прапори, які тут завжди висіли поряд із українськими. Водночас в угорській пресі з’явилися публікації про репресії проти місцевих угорців та жорстку мобілізацію в Закарпатті, а Віктору та Андрію Балогам в січні 2023 року під час повернення з гірськолижного курорту в Австрії угорські власті повідомили про заборону в’їзду на територію ЄС.

Оскільки напруженість в угорській громаді краю наростає, Зеленський наприкінці серпня зняв з посади голову закарпатського главку СБУ. Водночас губернатор Микита всіляко намагається домовитись із закарпатськими угорцями, за що Балога-старший звинуватив його у покриванні «п’ятої колони Орбана в Україні». Тому не дивно, що місцеві коментатори вважають обшуки у Балоги-молодшого продовженням курсу на встановлення тотального контролю Києва над регіоном, як і недавня зміна голови Закарпатської обласної ради.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?