Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Відновлення блокпостів у Львівській області та черговий «переворот» в Закарпатті


В соцмережах ширяться чутки, що блокпости на Львівщині відновлюють з метою затримання чоловіків у мобілізаційному віці. Якщо ця практика покаже свою ефективність, її можуть поширити на весь регіон.

На Львівщині відновлюють блокпости. Готуються до облав на мобілізованих?

Рада оборони Львівщини на засіданні у четвер, 28 вересня, ухвалила рішення про посилення безпекових заходів на території області. Йдеться про відновлення блокпостів та обмеження руху транспорту на певних ділянках трас протягом повітряних тривог у час комендантської години.

Як повідомив ЗМІ перший заступник голови Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Андрій Годик, відповідні рішення ухвалили, заслухавши інформацію правоохоронців та військових про ситуацію на Львівщині. Ухвалені заходи мають сприяти контрдиверсійній роботі та громадській безпеці перед початком опалювального сезону, «зважаючи на ризики російських атак по енергетичних та інших стратегічних об’єктах».

Годик також розповів, що під час комендантської години протягом повітряних тривог обмежуватимуть рух транспорту на певних ділянках трас, зокрема, на об’їзній дорозі Львова. Такі обмеження будуть здійснювати за вказівкою військових. Він пояснив, що це допоможе роботі повітряного командування «Захід» щодо виявлення та збиття ворожих дронів-камікадзе, адже гучний звук деяких видів транспорту перешкоджає роботі військових. Окрім того, зі слів чиновника, на Львівщині можуть переглянути тривалість комендантської години, яка наразі триває з опівночі до 5:00 ранку.

Проте найбільший резонанс в області викликала інформація про те, що на головних трасах, насамперед, на в’їздах до Львова відновлять блокпости. В офіційну інформацію, що це робиться з метою протидії диверсіям, мешканці не вірять, адже навіть до кордону з Білорусією – кілька сотень кілометрів, а жодного місцевого диверсанта з початку повномасштабної війни не виявлено. В соціальних мережах поширилися чутки, що блокпости відновлюють з метою затримання чоловіків у мобілізаційному віці.

Такому сприйняттю рішень влади сприяло і масове поширення останніми днями інформації про затримання і покарання осіб, які допомагали ухилянтам від мобілізації виїхати за кордон. Так, 29 вересня з’явилося повідомлення, що Львівський апеляційний суд змінив вирок колишньому депутату Рудківської міськради Самбірського району 28-річному Михайлу Міхняку, який під виглядом волонтерів ГО «Корпус сприяння армії» перевозив чоловіків призовного віку за кордон. Замість іспитового терміну, за скаргою прокуратури, суд призначив йому 5 років ув’язнення та 68 тисяч гривень штрафу.

У документах, які він подавав до Львівської ОВА, за якими чоловіків потім вносили до системи «Шлях», він вказував перелік нібито волонтерів, які їдуть за кордон по гуманітарну допомогу. За легендою, ці чоловіки мали привезти в Україну ліки з Португалії, автомобілі з Польщі для військових та різну іншу гуманітарну допомогу. Втім після виїзду чоловіки в Україну так і не повернулись. Загалом поліція встановила щонайменше 24 факти перевезення ухилянтів.

Сам Михайло Міхняк у суді свою провину визнав та підтвердив обставини виїзду ухилянтів за кожним зафіксованим випадком. За його словами, чоловіки, яким він допоміг виїхати, згодом нібито переправляли з Європи автомобілі для ЗСУ. Проте це «волонтера» не врятувало.

Того ж дня Личаківський районний суд Львова обрав запобіжні заходи трьом підозрюваним у хабарництві медикам з Самбора та Турки на Львівщині у вигляді тримання під вартою з можливістю сплати застави. Як повідомили в СБУ Львівщини та прокуратурі у сфері оборони Західного регіону, за хабарі учасники схеми безпідставно встановлювали групи інвалідності потенційним призовникам. Завдяки цьому чоловіків визнавали непридатними до військової служби за станом здоров’я.

Організаторкою схеми виявилася 42-річна голова Самбірської міжрайонної Медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Алла Весела. Причетними до схеми також є двоє посадовців Турківської лікарні – 42-річний Богдан Манюх та 59-річна Любов Коробова, мама директора цієї лікарні. Як відзначили ЗМІ, Богдан Манюх є депутатом-націоналістом від партії «Свободи» у Турківській громаді, а його дружина працює начальницею відділу освіти у Боринській громаді.

Водночас з’явилася інформація про те, що Територіальні центри комплектування (ТЦК, військкомати) отримали нові, підвищені плани мобілізації до війська. Хоча основний акцент у них зроблено на переселенцях зі Сходу, однак виконати їх без мобілізації місцевих мешканців неможливо. Саме зі спробою не допустити їхнього виїзду люди і пов’язують відновлення блокпостів.

Речниця СБУ Львівщини Роксолана Яворська зазначила, що патрулювати на блокпостах будуть працівники поліції, Нацгвардії, військової служби правопорядку та СБУ. Також посилять роботу на прикордонних контрольних пунктах. «Працівники ТЦК не будуть присутні при забезпеченні безпекових заходів», – спеціально зазначила вона, але це лише посилило побоювання. Правда, в сусідніх областях про відновлення блокпостів наразі не повідомляли. Можливо, Львівщина просто є пробним каменем подібної акції.

В Закарпатській обласній раді – черговий переворот

На минулому тижні відбулися сесії кількох обласних рад в Західній Україні, на жодній з яких так і не було розглянуто питання про звернення до Києва з проханням не позбавляти місцеві бюджети податку з доходів військових. Позачергову сесію Львівської обласної ради, де фракція партії Петра Порошенка «Європейська солідарність» пропонувала розглянути таке питання, скликати взагалі не вдалося.

На всі ці сесії та їхні дрібні рішення можна було б не звертати увагу, якби не Закарпаття. Під час пленарного засідання 11-ї сесії Закарпатської обласної ради, яке відбулося 27 вересня, її голова Володимир Чубірко заявив про свою відставку.

«Щоби не було ніяких політичних маніпуляцій… згідно частини 5-ї ст. 55 Закону України "Про місцеве самоврядування” я достроково припиняю повноваження голови Закарпатської обласної ради 8-го скликання без припинення повноважень депутата обласної ради», – заявив Чубірко і додав, що «йде працювати в зал». Він нагадав, що наразі в обласній раді сформована нова політична більшість і передав головування своєму першому заступнику Андрію Шекеті. Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, що сидів у цей момент в президії, лише задоволено посміхнувся.

Володимира Чубiрка обрали головою Закарпатської обласної ради менше двох років тому, 25 листопада 2021 року. Він також був головою облради з 31 жовтня 2014 по 1 грудня 2015 року, та тричі обирався депутатом обласної ради. За час політичної кар’єри Чубірко побував у чотирьох різних політичних силах, серед яких і партія «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ).

Останнім на Чубірка здійснювали публічний тиск, вимагаючи звільнити з керівної посади в апараті обласної ради депутата від ОПЗЖ. Однак, незважаючи на заборону ОПЗЖ, Чубірко півтора роки відмовлявся це робити, хоча звільнення працівників апарату входить до його повноважень і не потребує узгодження з депутатами. Вочевидь, останнім ударом по голові облради стали сюжети і публікації в місцевих ЗМІ з описом і фото його нового розкішного будинку площею у 850 квадратних метрів.

«Будинок має 4 поверхи, а також окрему відпочинкову будівлю. Цікаве архітектурне рішення в стилі вікторіанської епохи, яка набула поширення серед британської аристократії в кінці 19 століття. В будинку три зручні великі тераси для сонячних ванн, а також дві камінні зали для прийомів. Крім того, окремо збудований відпочинковий будиночок, де є кімната для гостей, винний льох, дегустаційний зал та сауна. Поруч – басейн для плавання.

Для будівництва було об’єднано три земельні ділянки. Через похилий ландшафт було сформовано кілька окремих терас – на верхній розміщений сам будинок, на другій басейн та відпочинкова зона, а на двох нижніх – фруктовий сад та виноградник. Щоб було зручніше для автомобіля – на подвір’ї зроблено одразу двоє центральних воріт – одні для в’їзду, інші для виїзду. Крім того, на нижніх терасах зроблено ще двоє окремих воріт» – йшлося в сюжеті «Закарпатського телебачення».

Одразу ж після відставки Чубірка новим головою Закарпатської облради було обрано депутата від президентської партії «Слуга народу» Романа Сарая. Його кандидатуру у ході таємного голосування підтримали 55 депутатів з 64-х. Сарай – бізнесмен середньої руки, він є засновником семи компаній, переважна більшість яких зареєстрована в Ужгороді, і досі не проявляв особливої політичної активності.

Місцеві коментатори нагадують, що раніше зміна голови Закарпатської обласної ради нерідко передувала також зміні губернатора. Проте чи станеться це зараз – сказати важко, оскільки колишньому генералу СБУ, а нині голові Закарпатської ОВА Віктору Микиті вдалося взяти під майже повний контроль не лише «обласний парламент», але й раніше непокірну міську раду Мукачевого, яке є вотчиною клану Балог.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?