Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Фейкові сторінки губернаторів у соцмережах і передача полонених закарпатців Угорщині


Групу українських військовополонених із Закарпаття Росія передала Угорщині на її прохання. Судячи з усього, мова йде про етнічних угорців, які навряд чи захочуть найближчим часом повернутися в Україну.

В Facebook з’явилися фейкові сторінки чотирьох губернаторів регіону

Ввечері 8 червня в соціальній мережі Facebook з’явилися фейкові сторінки глав Львівської, Івано-Франківської, Волинської та Закарпатської обласних військових адміністрацій (ОВА). Першим про це повідомив глава Львівської ОВА Максим Козицький, який попросив своїх підписників поскаржитися на його фальшивий профіль, аби його заблокували.

Як з’ясувало львівське видання ZAXID.NET, фейкова сторінка губернатора була створена 12 березня 2023 року під назвою Design Greenbox. Вона провадить кілька активних рекламних кампаній – перші, запущені у травні, рекламували телеграм-канали із назвами «Черкаси Новини» і «Вінниця Новини». 7 червня сторінку перейменували на «Максим Козицький – Львівська ОВА», хоча офіційна публічна сторінка голови Львівської ОВА називається «Максим Козицький» і має позначку верифікованого акаунту.

У розділі «Про себе» на фейковій сторінці написано «Три вещи нельзя скрыть: солнце, луну и истину». У профілі на обкладинці та на основній світлині 7 червня також з’явилося фото Максима Козицького, при цьому сторінка почала просувати телеграм-канал «Львів Новини». За сторінкою наразі стежать 23 людини, тоді як за офіційним профілем Козицького – 73 тисячі.

Допис до кожного рекламного посту стосується важливих для українців питань – грошової допомоги, вимкнень світла, підриву Каховської ГЕС тощо. Але всі дописи написані маніпулятивно, так, щоб якомога сильніше натиснути на емоції читачів, водночас інформативними вони не є, натомість лякають і підбурюють до негативу, стверджують журналісти ZAXID.NET.

За посиланнями в цих постах відвідувач потрапляє на відповідний регіональний телеграм-канал, доєднатися до якого можна тільки після схвалення адміністратором. Під час спроби приєднатися до певного каналу, бот пропонує також надіслати запити в інші, причому також маніпулятивно, з фразами «якщо ви вірите в перемогу України», «якщо ви підтримуєте Україну» тощо. Всі згадані вище канали продають рекламу. Вони позиціонують себе як мережу, що охоплює 5 мільйонів користувачів.

При цьому фейковий Facebook-профіль містить контакти, що належать людині із села Енергетиків у Харківській області. У програмі Getcontact номер телефону профілю підписаний як «Вова Лансер». Сам же Максим Козицький має ще й приватний профіль у цій соціальній мережі, у ньому губернатор також закликав скаржитися на фальшиву сторінку зі своїм іменем.

Губернатор Прикарпаття Світлана Онищук була більш патетичною, звертаючись до 43 тисяч підписників свого офіційного профілю. «Шахраї створили фейкову сторінку із моїм ім’ям. Прошу не поширювати звідти жодної інформації та не реагувати на будь-які повідомлення, які могли вам надійти у приват» – написала голова Івано-Франківської ОВА. На даний момент у фальшивої сторінки «Онищук Світлана – Івано-Франківська ОДА» лише 51 читач.

Варто відзначити, що ні у Львові, ні в Івано-Франківську на ситуацію не відреагували комунікаційні підрозділи ОВА чи прес-служби губернаторів. При цьому на Прикарпатті свою пильність вирішив довести прес-секретар підприємства «Івано-Франківськводоекотехпрому» Володимир Шпег.

«Увага! Люди, будьте обережні коли поширюєте пости політиків, або посадових осіб. Вчора було створено нову сторінку голови ОВА Івано-Франківська, де починають нагнітати паніку. Посилання переходить на канали кацапні! Але хтось може це пропустити і почне поширювати дальше, не звертаючи на це уваги», – написав він у соцмережах 9 червня.

Того ж дня повідомив про «свою» фейкову сторінку у мережі Facebook і голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко. «Сьогодні завдяки користувачам Фейсбуку дізнався, що зловмисники створили фейкову сторінку нібито від мого імені. Ймовірно, це працює наш ворог для вкиду недостовірної інформації», – написав чиновник. Як і його колега зі Львова, Погуляйко попросив поскаржитися на фейковий профіль, і зазначив, що має лише дві сторінки у цій соціальній мережі: особисту та публічну. За останньою стежать 4,6 тисячі осіб, тоді як за фейковою сторінкою «Юрій Погуляйко – Волинська ОДА» лише 23.

А от губернатор Закарпаття Віктор Микита на появу Facebook-сторінки «Віктор Микита – Закарпатська ОДА» особисто не відреагував, доручивши це своїм підлеглим. «Зловмисники створили фейкову Facebook-сторінку голови Закарпатської ОВА Віктора Микити. Вони намагаються імітувати офіційний ресурс, дублюючи пости та поширюючи іншу начебто корисну інформацію. Нагадуємо, що офіційний профіль очільника області у фейсбуці верифікований і має відповідну позначку. На нього підписано понад 54 тисячі користувачів. Закликаємо людей блокувати такі акаунти та довіряти лише офіційним і перевіреним джерелам інформації» – сказано на офіційному профілі Закарпатської обласної військової адміністрації. При цьому заклику скаржитися на фейкову сторінку губернатора немає.

Аналізуючи ситуацію в цілому, складається враження, що згадані вище фейкові сторінки створювали різні люди без достатньої координації між собою. По-перше, лише у губернатора Львівщини місце його роботи вказано коректно – обласна військова адміністрація, тоді як у трьох інших застосовано «довоєнний» термін «обласна державна адміністрація». По-друге, в назві сторінки губернатора Прикарпаття на першому місці стоїть прізвище, а потім ім’я, тоді як на інших трьох сторінках спочатку вказане ім’я.

Правоохоронні органи на створення згаданих сторінок наразі не відреагували, хоча це й підпадає під статтю Кримінального кодексу про незаконне втручання в діяльність державного діяча. Цей факт викликав у користувачів соціальних мереж підозру, що до фейків причетні співробітники СБУ.

Полонені із Закарпаття передані Угорщині, але в регіоні про це мовчать

Варто відзначити, що на офіційному Facebook-профілі голови Закарпатської ОВА Віктора Микити нема інформації не лише про його фейкову сторінку, але й про найважливішу подію останніх днів для мешканців області – передачу 11 полонених закарпатців Угорщині при посередництві Руської православної церкви (РПЦ).

Нагадаю, що 8 червня РПЦ повідомила: «З благословення святішого патріарха Московського і всієї Русі Кирила за посередництва Руської православної церкви в рамках міжцерковного співробітництва на прохання угорської сторони відбулася передача Угорщині групи українських військовополонених закарпатського походження, які брали участь у бойових діях».

Того ж дня видання РБК-Україна повідомило, що з угорського боку посередником при передачі полонених виступила благодійна організація «Мальтійська служба допомоги Суверенного Ордену Госпітальєрів». При цьому неназваний київський чиновник фактично висловив незадоволення звільненням своїх співгромадян.

«Передача військовополонених жодним чином не узгоджена з Україною, а її доцільність пояснюється «закарпатським походженням» військових. Важливо розуміти, що всі згадані військові – українські громадяни, а тому переміщення їх в будь-яку третю країну неможливо без згоди та безпосередньої участі України. Звісно, звільнення будь-кого з українських громадян з полону – позитивна подія. Але безконтрольна передача наших військових іншим країнам – небезпечний шлях. Навіть попри те, що в цьому беруть участь шановані міжнародні організації», – заявив він в коментарі РБК-Україна.

Офіційний Київ ситуацію не коментував до того часу, поки 9 червня угорський віце-прем’єр-міністр Жолт Шем’єн не підтвердив, що групу українських військовополонених із Закарпаття Росія 8 червня передала Угорщині на її прохання.

Жолт Шем’єн особисто координував передачу 11 полонених. «Це мій людський і патріотичний обов’язок», – сказав він угорському виданню ATV. Шем’єн відмовився від більш докладних коментарів, посилаючись на «інтереси справи і народу». Проте він зазначив, що це «жест РПЦ щодо Угорщини, і що ці люди зобов’язані їй своєю свободою». При цьому угорська влада в минулому році кілька разів заблокувала спроби Євросоюзу запровадити санкції проти патріарха Кирила.

Варто відзначити, що перша інформація про підготовку передачі Угорщині етнічних угорців, які перебувають російському полоні, з’явилася ще в лютому 2023 року. Тоді українські ЗМІ назвали її «фейком та дезінформацією». Власне, ще вранці 9 червня в Головному управлінні розвідки Міноборони України заявляли, що інформація про звільнення полонених закарпатців не відповідає дійсності, і все це – «інформаційно-психологічна операція ворога».

Проте після заяв угорського віце-прем’єра в МЗС України визнали передачу Росією Угорщині «одинадцяти українців угорського походження».

«До МЗС України сьогодні було запрошено тимчасового повіреного Угорщини для предметної розмови. Українська сторона передала звернення надати детальну інформацію про наших громадян та невідкладно забезпечити до них доступ для українського консула, аби ознайомитися із їхнім станом здоров’я та надати їм консульську допомогу. Під час зустрічі окремо наголосили на необхідності координації взаємодії із таких чутливих питань, як звільнення військовополонених» – повідомив речник українського дипломатичного відомства Олег Ніколенко.

При цьому про жодну подяку Києва не йшлося, що зазначив і Жолт Шем’єн. «Одинадцять закарпатців уже не військовополонені в Угорщині, а вільні люди. Якби я був представником України, я б дякую за це» – заявив віце-прем’єр Угорщини 10 червня.

А останній пост у Фейсбуці* губернатора Закарпаття Віктора Микити – подяка військовим, поліцейським та рятувальникам, які вивозять людей та тварин із зони затоплення у підконтрольній Києву частині Херсонської області. З іншого боку, чого можна очікувати від офіцера СБУ, який усе життя намагався вирватися із Закарпаття до Києва, став там першим заступником одного з головних управлінь у центральному апараті СБУ, і тому нинішню посаду сприймає лише як можливість повернутись до столиці. Проте й інші політики Закарпаття жодного слова про долю своїх земляків не сказали.

Крім того, жоден засіб масової інформації в Закарпатській області станом на вечір 10 червня про звільнення земляків не повідомив. Зате в них є інформація про загибель останніми днями принаймні двох етнічних угорців: Ласло Шебештьена з Берегового та Едуарда Горонді з Мукачевого. Тому можна прогнозувати, що звільнені закарпатські військові не поспішатимуть на Батьківщину, де їх чекає або відправка на фронт, або й ув’язнення за уявний «колабораціонізм». Тим більше, що, судячи з усього, вони є етнічними угорцями, які мають право на громадянство Угорщини.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?