Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Реальний блекаут та масові обшуки в храмах УПЦ МП


Хоча нині практично усі абоненти Західної України формально підключені до мережі, у всіх областях регіону продовжують застосовувати різні види відключення електроенергії – аварійне, погодинне та планове.



Західна Україна досі не оговталася від блекауту

Атака на об’єкти енергетичної інфраструктури, здійснена Росією 23 листопада, на відміну від попередніх, призвела до повного блекауту у всіх областях Західної України. Ввечері у середу світла не було у всіх побутових споживачів регіону, його підключення почалося лише наступного дня, проте дехто отримав доступ до електроенергії у своїй домівці лише у п’ятницю. Швидше за все, це сталося завдяки підключенню до мережі Хмельницької та Рівненської АЕС, які автоматика відімкнула в середу.

За повідомленнями властей, по Львівській області було випущено п’ять ракет, три з яких начебто збили сили ППО. Проте дві все ж влучили в електропідстанцію, яка опинялася під ударами й раніше. Як наслідок – півтора мільйони абонентів в області залишилися без електрики, води та тепла. Подібна ситуація і в решті обласних центрів Західної України.

І хоч вже наступного дня практично усі абоненти були формально підключені до електромережі, у Львові та області продовжують застосовувати різні види відключення електроенергії – аварійне, погодинне та планове. За розпорядження НЕК «Укренерго» 75% споживачів Львівської області зараз аварійно знеструмлені, повідомили у «Львівобленерго». В інших областях регіону електроенергію одночасно отримують від 20 до 30 відсотків абонентів. Тож одні можуть сидіти без світла до години часу, інші ж – по 4-5 годин, а то й довше.

«У нас в четвер не було світла від 7 години ранку до 15:00, потім дали на кілька годин і ввечері знову вимкнули, – розповіла журналістам львів’янка Оксана, яка живе у центрі. – А от у сестри, яка проживає в іншому районі, світло вимикали лише раз, та й то на півгодини. Чому одним вимикають постійно, а іншим практично ні – я не розумію».

Проте відсутність світла у помешканнях львів’ян – не єдина проблема. Адже разом із ним одразу зникає мобільний зв'язок, бо вежі мобільних операторів теж залежать від електропостачання. Також у Львові вже третій день не курсують трамваї та тролейбуси. Тож львів'янам довелося пересісти на маршрутки, яких критично бракує.

«Дістатися у годину пік на роботу чи додому – справжній квест. Доводиться по півгодини мерзнути на зупинці, бо автобуси настільки переповнені, що просто не зупиняються. А потім, якщо таки пощастить, впхатися в нього», – каже львів’янка Надія Грабар.

Натомість такий колапс – справжній рай для таксистів. Якщо раніше середня вартість проїзду по Львову була 130-150 гривень, то тепер таксисти беруть не менше 300. «Я вчора запізнювалася в університет, – розповідає студентка-медик Мар'яна. – Трамваї не їздили, в маршрутку не впхатися, довелося викликати таксі. То якщо раніше така поїздка мені коштувала 110-120 гривень, то тепер довелося заплатити 180. І це лише по центру! А що вже казати, якщо комусь треба їхати з одного кінця міста в інший».

Тим часом місцева влада говорить, що готова до таких критичних моментів упродовж всієї зими. Міський голова Львова Андрій Садовий попередив: не виключено, що світла у місті може не бути по кілька днів. Усі об’єкти, які забезпечують життєдіяльність області, обладнують додатковими захисними екранами від можливих ударів. А на випадок екстрених ситуацій усі вони мають дизель-генератори.

Також на Львівщині оголосили про розгортання сорока п’яти «Пунктів незламності». Якщо тривалий час не буде електро-, газопостачання чи зв‘язку, тут можна погрітися, попити чогось теплого, зарядити мобільний телефон, вийти з близькими на зв‘язок, обіцяють у Львівській обласній військовій адміністрації. Проте наразі більшість цих пунктів існує лише у вигляді додаткових вивісок на органах влади, де вони мають працювати.

Крім того, зараз у Львові працює 18 пунктів обігріву, організованих Львівською міською радою. Якщо ж ситуація погіршиться, то планують відкрити ще 192. Вони вже готові до роботи, кажуть підлеглі Андрія Садового. Школи і дитячі садочки міста наразі працюють у звичному режимі. У разі, якщо світла не буде добу, освітні заклади перейдуть на інший режим роботи, обіцяють у ратуші.

На Рівненщині та Буковині СБУ вдерлася до храмів та монастирів УПЦ МП

На минулому тижні київські власті розпочали масові репресії проти УПЦ Московського патріархату. Найбільш резонансними були обшуки в на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві.

Проте відбулися вони і в Західній Україні – в Корецькому Свято-Троїцькому монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ МП на Рівненщині, а також на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП – в адміністрації єпархії та Свято-Миколаївському храмі.

У вівторок, 22 листопада, в СБУ повідомили, що працівники спецслужби «провели контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Корецького Свято-Троїцького монастиря (м. Корець), жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (с. Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ» у Рівненській області.

Ці заходи (фактично – обшуки та масова перевірка документів) були проведені спільно з Національною поліцією та Національною гвардією – «в межах системної роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні», як повідомили в СБУ. Приводом обшуків нібито став анонімний дзвінок про причетність керівництва Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ до приховування диверсійно-розвідувальних груп, які зайшли з Білорусі, проте офіційно в СБУ цю інформацію не підтвердили.

При цьому в спецслужбі пояснили, що вказані заходи проведено для недопущення використання релігійних громад в якості осередку «русского міра», перевірки даних про використання приміщень монастирів для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо, убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

«За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці провели огляд вказаних території та приміщень з метою виявлення заборонених до обігу предметів, здійснили перевірку осіб на предмет їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України» – сказано у повідомленні.

«Перевіряли телефони, паспорти, які наші контакти, з ким ми контактуємо. Ніяких протизаконних зв’язків у нас не було знайдено. Передивились будівлі наші, але нічого протизаконного у нас не знайдено. Ми нічим протизаконним не займаємось, ми народились в Україні, живемо в Україні і хочемо померти в Україні. Ми молимось за мир. Ми всі – за Україну», – сказала «Суспільному телебаченню» представниця Корецького монастиря черниця Саватія.

В СБУ відзвітували, що «на території Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ в Рівненській області знайшли пропагандистські матеріали», не уточнивши, про що йдеться. Судячи з подальших подій, мова може йти про тексти молитов з нагоди Собору всіх святих, що в землі Руській просіяли, а також «Молитва про спасіння держави Руської і вгамування в ній всіх розбратів і негараздів (святителя Тихона, патріарха Московського і всія Русі)».

А от до провокації в Чернівецько-Буковинської єпархії співробітники СБУ підготувалися серйозніше. Спочатку 24 листопада ЗМІ Івано-Франківської області (які, звісно, читають в сусідній Чернівецькій) масово розігнали новину під заголовком на кшталт «Фігурант «Миротворця» очолив московську церкву на Прикарпатті». Йшлося про те, що клірик Чернівецько-Буковинської єпархії архімандрит Никита (Сторожук) обраний єпископом Івано-Франківським та Коломийським.

Прикметно, що його внесли на цей сайт у 2020 році за доносом чернівецьких журналістів, яких архімандрит Никита публічно звинуватив у поширенні фейків щодо захворювання ієрархів єпархії на COVID-19. Тобто політика тут ні до чого, справа було суто в професійній солідарності інформаційних кілерів. Але ґрунт було створено, і тому повідомлення про обшуки СБУ у керівництва УПЦ МП на Буковині сприймалися публікою мало не як справедливість.

Отже, 25 листопада прес-служба СБУ повідомила, що її співробітники провели «контррозвідувальні заходи на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП)». При цьому обшук проводився не лише у консисторії (адміністрації єпархії) та на території Свято-Миколаївського храму Чернівцях, але й у келіях митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія та архімандрита Никити.

«У результаті слідчих дій правоохоронці виявили документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур. Також викрито листування керівників єпархії зі своїми московськими кураторами, в яких вони отримують «методички» щодо «особливостей» проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення», – йдеться в прес-релізі СБУ. Ця теза ілюструється фотографіями обкладинок книжок з церковної крамниці та вже загаданої «Молитви патріарха Тихона».

«СБУ виявила російські паспорти у керівників єпархіальних структур і склади з оптовими партіями прокремлівської літератури, яка вихваляє Росію та закликає підтримати окупантів. За даними слідства, представники УПЦ ставили завдання займатися дезінформацією щодо суспільно-політичної обстановки в Україні та ситуації на фронті. Зокрема, вимагали від священників УПЦ заперечувати збройну агресію Росії, розповідати про нібито утиски "московської церкви" тощо» – написали українські лицарі плаща й кинджала. При цьому фото жодного паспорта РФ не наведено – лише анкета на його заміну, заповнена у 2007 році.

«Також під час огляду комп’ютерів керівництва єпархії виявлено фотокопії посвідчень росіян, які брали участь у бойових діях проти українських військ. Серед таких документів – посвідка «героя Росії», підписана міністром оборони РФ за «захоплення Криму» у 2014 році», – уточнили в СБУ, проілюструвавши своє твердження копією посвідчення до медалі «За повернення Криму». Спецслужба відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, проте офіційно ніхто не допитаний.

Голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП Климент так прокоментував дії силовиків: «СБУ повідомила, що в наслідок огляду єпархіального управління у її співробітників виникли питання щодо деяких документів. Керівництво єпархії надало свої відповіді на всі питання щодо цього. Іншої інформації Служба безпеки не оприлюднювала. Відповідно до законодавства, сторонні особи не могли бути присутні при роботі правоохоронних органів. Тому інша інформація не має підтвердження і викликає запитання щодо законності її тиражування».


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?