Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Польські туристи повертаються до Львова, а українські ухилянти рвуться на Захід


Туристи зі Східної Польщі знову планують регулярно їздити до Львова, де можна, зокрема, відвідати театри досить високого рівня. Під повернення своїх туристів у Польщі підводять також ідеологічну базу.

Польські туристи знову збираються до Львова

До 24 лютого поляки охоче їздили до Львова. Туристи з Польщі також переповнювали українські схили Карпат та відпочивали у Трускавці. Війна позбавила їх цієї можливості, а мешканців Львівщини, які жили з туризму, – можливості заробітку. Проте незабаром все може повернутися на звичні рейки.

Представники туристичної фірми Quand Tourist з міста Томашів Любельський на сході Польщі повідомили, що 15 жовтня відбудеться перша поїздка до Львова з початку повномасштабної війни в Україні. Представник компанії зауважив, що рішення про відновлення подорожей до Львова є реакцією на попит ринку.

«Ми не очікуємо, що після нашого оголошення до Львова поїдуть автобуси, набиті туристами. Це будуть досить камерні поїздки», – заявив представник Quand Tourist Анджей Кудліцкі. За його словами, компанія попри війну постійно перевозила людей через польсько-український кордон: люди їздили як волонтери, журналісти або відвідували поляків, що живуть у Львові. Але це були невеликі групи подорожуючих, в основному індивідуальні поїздки, пояснив він.

Відповідаючи на запитання журналістів про безпеку та черги на кордоні, Кудліцкі наголосив, що страхування подорожуючих виключає їхнє перебування у зоні бойових дій, а контроль на польсько-українському кордоні повернувся до системи, яка діяла до 24 лютого.

«Львів’яни хочуть жити нормально, і загалом так живуть. Про бойові дії нагадують сирени, але не всі на них реагують. Стратегічні місця (мости, віадуки, адміністративні та військові будівлі) охороняють військові, вікна в підвалах будівель закріплені мішками з піском, діє комендантська година. Але ресторани працюють, хоч і в скороченому режимі, торгівля йде нормально, у магазинах немає дефіциту», – каже представник польської турфірми.

Він також зазначив, що місцеві компанії охоче  організовують для туристів екскурсії Львовом, а також возять в сусідні міста і в Карпати. Сам Анджей Кудліцкі нещодавно відвідав всесвітньовідомий курорт Трускавець, розташований за 100 км від Львова. «Санаторії працюють у штатному режимі, там також відпочиває певна кількість поляків, хоч і невелика» – каже він.

Зараз туристична агенція Quand Tourist пропонує одно- або дводенні поїздки з міст Томашів Любельський та Замосць до Львова. «Тут є оперні покази, є концерти у філармонії, працюють заклади культури та відбуваються різноманітні цікаві заходи. А ще тут завжди чекають у гості львів’яни та місцеві поляки. Але люди мають усвідомлювати, що певний ризик є завжди. Страхові компанії захищають своїх клієнтів, за винятком подій, пов’язаних з воєнними діями. Тому ми вирішили їздити в Україну на власну відповідальність», – пояснює Анджей Кудліцкі. Справді, МЗС Польщі наразі не рекомендує своїм громадянам відвідувати Україну, проте формальних перешкод для в’їзду не існує.

За одноденну поїздку до Львова польський турист заплатить 190 злотих (трохи менше 40 доларів), за дводенну з ночівлею – 450 злотих (90 доларів), відвідання Львівської опери оплачується окремо. До речі, саме вистави оперного та інших театрів Львова є головною родзинкою екскурсії – адже на сході Польщі просто нема культурних закладів такого рівня. Судячи з того, що про ініціативу невеликої компанії написав близький до польських властей портал Wirtualna Polska (WP), дії турфірми узгоджені з офіційною Варшавою і є своєрідною розвідкою. Більше того, під повернення польських туристів до Львова у Польщі підводять також ідеологічну базу.

«Економіці України потрібні гроші, які ми як туристи можемо забезпечити. Це також допомога у боротьбі з російськими окупантами. Як довго ми не повинні їхати в Україну? Все свідчить про те, що війна триватиме довго. Тож мені здається, що поки турист поінформований і знає позицію МЗС Польщі, тобто не буде «пхатися» в місця, де дійсно загрожує небезпека, поїздки в Україну не є проблемними» – заявив у коментарі WP Якуб Рибіцкі, автор популярного в Польщі туристичного подкасту «Добра подорож».

«Я був у Львові через три тижні після початку війни, і вже тоді місто нормалізувалося. Правда полягає в тому, що у нас набагато більше шансів загинути в дорожньо-транспортній пригоді, ніж від ракетного обстрілу. У Львові туристи не побачать пошкоджень, тому навіть не можна сказати, що це “dark tourism”, який є досить суперечливим видом екскурсій» – додав Рибіцкі.

Чим є перебування на території України тисяч польських «туристів» зі зброєю в зоні бойових дій – ні Рибіцкі, ні Кудліцкі не прокоментували.

Потік чоловіків мобілізаційного віку через західний кордон України зростає

Якщо поляки, незалежно від статі, можуть виїхати зі своєї країни законно, то українські чоловіки у віці від 18 до 60 років мають право покинути Україну лише у виключних випадках – зафіксована непридатність до військової служби, наявність трьох і більше дітей і т.п. Причому до тих чоловіків, документи яких справжні, прикордонники часто ставляться значно прискіпливіше, ніж до «волонтерів», що нерідко потрапляють до спеціалізованої бази «Шлях» корупційним шляхом. Зокрема, серед таких був і син Андрія Портнова, екс-глави адміністрації президента Януковича, який виїхав за кордон з дозволу Львівської обласної військової адміністрації ще влітку – і досі не повернувся.

Проте якщо куди більше чоловіків намагається перетнути західний кордон України або з фальшивими документами, що ніби дозволяють виїзд, або й взагалі оминаючи прикордонний контроль. Правоохоронці західних областей рапортують про це мало не кожного дня.

Наприклад, 7 жовтня прес-служби Мукачівського та Чопського прикордонних загонів (Закарпатська область) повідомили про те, що припинили близько 30 спроб порушення державного кордону протягом тижня в рамках оперативно-профілактичних заходів «Рубіж – 2022». Загалом виявлено та затримано 55 чоловіків, громадян України призовного віку. 26 з них затримали прикордонники Мукачівського прикордонного загону поза пунктами пропуску, ще 23 – намагалися перетнути кордон у пунктах пропуску з використанням документів, які не дають права на перетин державного кордону. Крім того, 6 правопорушників затримали прикордонники Чопського загону.

Прикордонники повідомляють, що чоловіки, які прибувають на Закарпаття із різних куточків України, здебільшого обирають для незаконної мандрівки у країни ЄС річкову ділянку кордону з Румунією. «Не зважають утікачі від мобілізації і на неодноразові застереження прикордонників щодо небезпеки таких витівок у повноводній Тисі та продовжують випробовувати долю. Все частіше військовослужбовці підрозділів охорони кордону Мукачівського загону, крім герметично запакованих документів з мобільними телефонами та грішми, виявляють у затриманих так звані «легкі плавзасоби»: дитячі надувні кола, пінопластові конструкції та ласти» – повідомляє прес-служба Мукачівського прикордонного загону.

«Використання таких сумнівних «засобів», незважаючи на їх комічність, вказує на нерозуміння правопорушниками того, якої складності перепону їм доведеться долати, – відзначають прикордонники. – Адже Тиса, крім того, що глибока, ще й досить стрімка. До того ж, заради легкого заробітку, організатори таких «запливів» влаштовують їх у темну годину доби, аби «клієнти» не бачили, на що погоджуються за власні кошти». При цьому якраз організаторів незаконного перетину кордону досі не виявлено, що наводить на думку, що ними є… самі стражі рубежів України.

У свою чергу, Львівська обласна прокуратура повідомила про затримання одразу двох людей, які допомагали юнакам виїхати за кордон, оформлюючи їм фальшиві документи про навчання у вищих навчальних закладах країн ЄС. Один з них, мешканець Рівненської області, за 1800 євро пообіцяв мешканцю Золочівського району Львівщини виготовити підроблені документи проте, що нібито той навчається в закордонному виші. Обвинуваченого було затримано при отриманні 900 євро. Йому обрано запобіжний захід – нічний домашній арешт, також накладено арешт на його майно.

А 25-літній львів’янин пообіцяв переправити військовозобов’язаного через кордон на підставі підроблених документів про навчання у вищому навчальному закладі Республіки Польщі. Свої послуги він оцінив у 4000 доларів. Зазначається, що обвинуваченого затримали під час одержання ним завдатку у розмірі 2000 доларів. Справи обох фігурантів уже передано до суду.

Нагадаю, ЗУНР писав про те, що 27-28 вересня група справжніх українських студентів західних вишів, які застрягли на КПП «Шегіні» у Львівській області, спробувала перетнути кордон з Польщею. Це закінчилося для них побиттям з боку невстановлених «зелених чоловічків», наручниками и каретами «швидкої». При цьому певний час студенти могли виїжджати з території України законно, чим влітку скористалися тисячі шахраїв. Нині ж ті студенти, які планували приїхати у свої виші на початку навчального року (в ЄС навчання у них стартує з середини вересня – початку жовтня), стали жертвою київських властей. Серед них – чернівчанин Даниїл Ткаченко, історію якого оприлюднила у соціальній мережі Facebook його мати Світлана.

Отже, призер та переможець різних міжнародних олімпіад та конкурсів, який займає почесне місце серед найкращих випускників не тільки Чернівців, а й усієї країни, у липні не просто вступив до чеського Prague City University, але й отримав стипендію, хоча виш приватний. Тоді хлопця випустили за кордон без проблем, адже йому було лише 17 років. В Празі було оформлено документи про його зарахування на навчання – при цьому спеціально консультувалися з військкоматом у Чернівцях, щоб «чорних полковників» все влаштувало.

Даниїл, незважаючи на вмовляння викладачів університету, вирішив на місяць повернутися в Україну. Коли ж наприкінці серпня він спробував виїхати до Праги, за кордон його не випустили – як уже 18-літнього. Документи про зарахування не прийняли, вимагаючи студентський квиток, який, звісно, ще не був оформлений, бо навчання не почалося. «І взагалі нам повідомили, що студенти іноземних вузів (старші 18-ти ) більше покидати Україну не мають права. Виявляється в ДПСУ прийшов усний наказ їх не випускати» – пише мати студента.

Врешті, вона поїхала в Чехію сама. «В Празі я відвідую університет Даниїла, 40 хвилин розповідаю заввідділення про обставини, прошу розуміння ситуації. В його очах – повний шок. За умовами підписаного контракту та отриманої стипендії Даниїл повинен був бути «Ambassador» від України – представляти нашу країну серед міжнародної студентської спільноти. Студенти з Росії та Білорусі змогли приїхати, для них обмежень нема. А мій син, якому 18 років та 1 місяць, виявляється, вкрай необхідний фронту для нашої перемоги???» – риторично запитує пані з повним набором патріотичної символіки на сторінці.

«Мені видають студентський квиток Даниїла, з ним я повертаюсь додому. А тут свіжі новини: усне таємне розпорядження «не пускати» вже встигли зробити офіційним. Не пускати нікого із студентів, ні першокурсників, як мій Данік, ані тих, хто вже вчився декілька років. Речник ДПСУ Андрій Демченко виступив із вкрай «мудрою» заявою: «Всі, кому треба було виїхати – вже виїхали». Це як??? Це він має на увазі всіх отих літніх «студентів», яких вже масово випустили???» – пише Світлана Ткаченко, позначаючи в пості прем’єра, чиновників, депутатів та ЗМІ. Проте наразі про цю історію повідомив лише один чернівецький телеканал.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?