Новини



Депутати Тернопільської облради подали звернення до Верховної Ради про заборону УПЦ МП (ВІДЕО)


Депутати Тернопільської обласної ради звернулися до Верховної ради і Кабміну щодо діяльності Московського патріархату. У тексті зверненні йдеться, що депутати визнають Українську православну церкву Московського патріархату ворожою Україні церквою і просять Верховну раду – заборонити її діяльність.

Перед голосуванням виступили представники всіх 6 фракцій в обласній раді. Вони внесли свої пропозиції і сказали, що їхні фракції підтримують проєкт.

Також волонтери, які впродовж трьох місяців збирали в Тернопільській області підписи за заборону Московського патріархату, принесли на сесію підписані документи. За словами голови облради, вдалося зібрати понад 50 тисяч підписів.

Саме засідання Тернопільської облради відбувалося вчора, 26 липня – на тлі «вирування» громадянського пікету, розгорнутого під стінами обласного «Білого дому», про який ЗУНР оперативно повідомляв.

За звернення в цілому проголосували 48 депутатів із 48 присутніх. Про це розповів голова обласної ради Михайло Головко.

– Обласна рада одноголосно проголосувала за звернення до Верховної Ради і Кабінету Міністрів, щодо діяльності Московського патріархату. Сподіваємося, що нас почує Верховна Рада, Кабінет Міністрів, щодо розірвання угоди з Почаєвом, тих приміщень, які вони орендують. Московський патріархат знаходиться в нашому заповіднику, – каже Головко.

До звернення увійшов ще один пункт.

Депутати просять Міністерство юстиції дозволити реєструвати релігійні громади, які переходять з МП в українську ПЦУ. Начальник обласної військової адміністрації Володимир Труш розповів, які труднощі зараз є з реєстрацією.

– Не можна зараз зробити реєстратора в області, немає під час війни проведення конкурсів, немає навчань, реєстратора офіційно зареєструвати не можна. Наші релігійні організації, які будуть змінені, бо я підписую на сьогодні вже пачками статути переходу з МП до ПЦУ. Вони не мають можливості законно діяти. Ми всі звертаємося, щоб нам дали можливість екстериторіальності. Це Львівська область, Франківська, наші люди готові поїхати в будь-яку область зі своїми статутами і зареєструвати їх за ПЦУ, – каже Володимир Труш.

Ну, з такими заявками пана ґауляйтера Тернопільщини ще й в «федералізмі» можуть незабаром звинуватити – зараз це робиться на раз‑два.

Але доки до цього не дійшло – подробиці про засідання Терн.облради щодо Московоського патріархату пропонуємо дізнатися з вивідки Суспільного:


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?