Новини



Військовослужбовець з Тернопільщини представив фільм на кінофестивалі в Швейцарії


Фільм, у якому знявся кіборґ з Тернопільщини Ярослав Гавянець, переміг на ще одному кінофестивалі. Про це розповів сам військовий. Чоловік каже, що стрічка «Синдром Гамлета» перемогла у декількох номінаціях на Міжнародному кінофестивалі у Локарно в Швейцарії. Ярослав їздив його представляти.

Фільм польської режисерки Ельвіри Нєвєри та Пьотра Росоловського “Синдром Гамлета” розповідає про молоде покоління українців і те, як війна та події 2013-2014 років вплинули на їхнє життя.

В сюжеті стрічки – група молодих людей, котрі готують виставу про самих себе, про свої страхи, травми, сумніви і мрії.

Один із головних героїв – кіборг з Тернопільщини, Ярослав Гавянець. У 2014 році він боронив Донецький аеропорт, потім потрапив в полон бойовиків, пише Ґазета Місто.

– Я не грав себе. Ми були сконцентровані на виставі, хотіли зробити хорошу виставу і те, що біля нас були камери, ми навіть не помічали. Вистава також мала успіх і відгуки, і в Познані на фестивалі ми виграли, як краща вистава. Через те вийшов такий сильний фільм, через те, що ніхто нічого не грав, все було по-справжньому. Це зробило такий серйозний ефект, що глядач співпереживає нам і повністю занурюється в наші історії, – каже Ярослав Гавянець.

Стрічку розпочали знімати в 2020 році і закінчили незадовго до початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, каже Ярослав. У червні цей фільм представили на Міжнародному Краківському кінофестивалі.

Там стрічка перемогла у трьох номінаціях. А днями в Швейцарії, на кінофестивалі в Локарно, відбулася міжнародна прем’єра фільму. Там вона отримала ще дві відзнаки.

– Публіка дуже близько до серця прийняла наш фільм. В Кракові після фільму оплески стоячи були довгі, п’ятихвилинні, так само і в Швейцарії. І в Кракові ми зайняли перше місце, як найкращий документальний фільм Польщі, і в Локарно ми теж зайняли перше місце в двох номінаціях, як від журі самого фестивалю, як найкращий фільм документальний в секції, так і від кінокритиків незалежних, як найкращий документальний фільм кінофестивалю, – розповів Ярослав Гавянець.

Ярослав каже, зараз він служить у лавах Збройних Сил України. На презентацію стрічки приїхав, щоб розповісти про війну.

– Командування мене відпускає на презентації фільму, тому що це великі, серйозні міжнародні майданчики, де я можу актуалізувати проблему. Я говорю людям, щоб вони не звикали до війни, бо привикання починає породжувати деяку байдужість. Що нам потрібна допомога всього міжнародного суспільства, щоб перемогти Росію, – розповів військовослужбовець.

Ярослав Гавянець каже, фільм “Синдром Гамлета” планують показати також в США, Австралії та Латвії


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?