Новини



Східняцький бренд вишиванок оскандалився сорочкою з символікою Армії Крайової


Київський бренд вишиванок Etnodim використав символ польської Армії Крайової, яка століття тому сама боролася з українцями, зокрема вояками УПА.

«Нам допомагають країни, які колись вже вибороли своє право називатись “вільними”. Ми хочемо віддати шану і висловити повагу усім тим, хто став на захист свободи, незалежно від моменту історії та країни проживання. Ці герої віддали свої життя за побудову вільного і справедливого світу. Наша подяка – в кожному елементі орнаменту вишиванок, який займає особливе місце в історії боротьби народу за свою свободу», – так презентував Etnodim цю тематичну серію. Зароблені від продажу гроші пообіцяли передати на закупівлю засобів зв’язку для військових Міжнародного легіону при ГУР Міноборони України.

Для проекту «Свобода ніколи не безкоштовна» створили сорочки з символами Великої Британії, США, Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Канади, Німеччини, Франції. Наприклад, британська сорочка прикрашена символом Ірландії – трилисником конюшини, Шотландії – будяком, Англії – левом, а також дубом і біло-червоною трояндою Тюдорів. Французька вишиванка має символічну лілію і стилізовану кокарду.

«На обох рукавах сорочки можна помітити “Котвицю” – емблему Польської підпільної держави та Армії Крайової з часів Другої світової війни. “Котвиця” зображена у формі якоря, де P означає “Poland”, а W – “та, що бореться”», – так описував бренд польську сорочку на сайті.

Однак уважні підписники звинуватили бренд в тому, що вони не знають історії, адже сорочка «Польща» містить символіку Армії Крайової (АК). АК в Другу світову воювала з українцями, які також виборювали свою незалежність. Після розголосу цю сорочку зняли з продажу, а компанія визнала свою помилку.

«Під час створення сорочок проводилась серія досліджень та опитувань, на основі яких розроблялись дизайни. Серед десятків символів ми допустилися однієї помилки і готові її виправити», – написали на сторінці Etnodim у Facebook, хоча не уточнили, в чому полягає виправлення.

Зазначимо, Армія Крайова – підпільні збройні сили Польщі у часи Другої світової війни, які були створені для опору нацистам. Однак Армія Крайова воювала також і з українськими підпільниками – Українською повстанською армією, та здійснювала етнічні чистки українського населення на Підляшші, Холмщині, Галичині.

Котвиця – емблема Польської підпільної держави та Армії Крайової. Ці стилізовані букви PW означають фразу «Polska Walcząca» (Польща, що бореться). З 2015 року котвиця є символом військ територіальної оборони Польщі.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?