Новини



1 листопада 1918 року було проголошено Західно-Українську Народну Республіку


Сто років тому було проголошено Західно-Українську народну республіку

У ніч на 1 листопада 1918 року русини-українці, скориставшись моментом розпаду Австро-Угорської імперії, перейняли владу у Львові, проголосили Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР) на всіх українських етнічних територіях Дунайської монархії, та закликали усі етнічні громади краю до участі в її розбудові.

Однак польське населення, яке чисельно переважало у тодішньому Львові, виступило проти ЗУНР і розпочало збройне повстання. Після прибуття військових підрозділів з Польщі та тритижневих боїв нечисленним українським частинам довелося залишити місто.

Обидві посталі по Першій світовій війні держави – Польща та ЗУНР – були змушені виборювати незалежність у новій війні між собою. Нині ті, хто воював один проти одного на початку минулого століття, спочивають поруч на Личаківському цвинтарі у Львові, а їх нащадки разом моляться за упокій душ своїх прадідів.

Окрім того, саме 1 листопада – День Усіх Святих за латинським календарем – став у Львові традиційним поминальним днем, незалежно від конфесії.

Варто відзначити, що ЗУНР претендувала на всю територію Східної Галичини, включно з Перемишлем і Лемківщиною (нині частина Польщі), а також на заселені в більшості русинами-українцями Північну Буковину (Чернівецька область) та Угорську Русь (Закарпатська область). З плином часу назву ЗУНР стали вживати на позначення всієї Західної України, поширюючи це поняття також на українську частину Холмщини і Підляшшя (зараз теж належать Польщі).


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?