Новини



«Замовите зараз, а привезуть у листопаді» – цьогоріч дрова на Буковині на вагу золота


Прийдешній опалювальний сезон стане для українців серйозним випробуванням. Найбільш складною передбачають зиму для мешканців територій, на яких тривають бойові дії. Проте й жителям спокійних регіонів буде непросто взимку.

Тарифи на газ обіцяють не підвищувати і запевняють, що запасів газу на цей сезон вистачить. Та економити треба. Тому влада вже попереджає про те, що температура в домівках буде плюс 18-19 градусів. Тож людям радять, поки ще є час, утеплювати будинки, запасатися обігрівачами та дровами.

Буковинці й самі збагнули, що варто мати альтернативне джерело опалення. У зв’язку з цим зріс попит на будинки з пічками чи камінами.

От тільки, як з’ясувала кореспондентка Молодого Буковинця, дістати дрова зараз доволі складно.

«Купуйте дрова, яких нема»

У пошуку дров журналістка зателефонувала до одного з лісництв Чернівецького держлісгоспу. Хотіла замовити кілька кубометрів начебто для родичів у селі. Мені чесно відповіли: чекати доведеться довго, бо черги величезні.

– Навіть якщо замовите дрова зараз, вони будуть аж наприкінці листопада, не раніше, – розповіла працівниця лісгоспу. – Дуже великі черги. Людей не десятки, а сотні. А ми зараз не можемо забезпечити всіх, тому що не заготовляли дров більше, ніж раніше. Це називається "купуйте дрова, яких нема". Просто кажу вам, як є. Чи можу ґарантувати, що дрова точно будуть? Зараз такий час, коли ні на що не можна дати гарантію.

У цьому лісгоспі вартість одного кубометра – 1044 гривні. З першого вересня ціна може підвищитися, бо вона зростає щомісяця. Це вартість лише за дрова. А ще треба знайти свій транспорт, вантажників, прийти у ліс по дрова.

– І така ситуація – у всіх лісництвах. Хочете – телефонуйте ще кудись, але вони вам те саме скажуть. Щодо ціни, то вона може бути різною. Це ще залежить від породи деревини. Якщо м’яка (хвойні), то дешевше. Але дрова краще брати з твердої породи. От тільки де ж ви її візьмете…, – зітхнула співрозмовниця.

Зателефонувала журналістка також у Берегометське лісомисливське господарство. Там повідомили, що вартість дров на верхньому складі (тобто безпосередньо у лісі) – 690 гривень за кубометр. На нижньому (тобто звезені вже з лісу) – 804 гривні. Проте також потрібно подбати самому про доставку.

У розмові один із працівників лісгоспу підтвердив, що на дрова – великий попит, і дістати їх доволі проблематично.

«Ті, хто позносили пічки, тепер дуже жалкують»

Жителька одного з сіл Дністровського району пані Зінаїда розповідає, що запаслася дровами ще минулого року. Тоді вони обійшлися в тисячу гривень за метр кубічний. Привезли ці дрова їй із сусідньої Хмельниччини. Також, каже, чула, що возять із Вінниччини або ж із місцевих лісгоспів.

– Я тоді взяла 10 кубометрів, і добре зробила, – каже жінка. – Тепер дрова у нас продають щонайменше по 1200 гривень (з урахуванням доставки). Опалюємо трохи конвекторами, трохи пічкою. Хата в нас низенька, невеличка, багато не треба. Кинули оберемок дров – і в помешканні вже тепло. Тож дров, закуплених торік, вистачить ще й на цю зиму. А от у сусіда котел на дровах, то там дуже багато їх потрібно – щонайменше 15 кубометрів на один сезон.

Багато хто знову повертається до кахельних пічок та камінів, каже пані Зінаїда.

– Наші родичі-односельці раніше зробили помилку: забрали з дому всі пічки, натомість встановили парове опалення. Тепер, щойно настають холоди, мучаться. Бо в них хата велика, часом і по тисячі кубів газу на місяць іде. Це вже майже вісім тисяч гривень. А палити треба протягом п’яти місяців, доки стане тепло. От і набігає до 40 тисяч гривень за опалювальний сезон. Для простої родини в селі з трьома малими дітьми це – величезна сума. Тож тепер економлять: іноді взагалі вимикають опалення і ходять закутані з голови до ніг, або ж вмикають електрообігрівачі.

Багато хто в селах, не маючи змоги закупити дрова, «пускає» на них дерева з власного саду. Ті, хто мешкають поблизу річок, спилюють верби, які швидко відновлюються, розповідає співрозмовниця. А ще утеплюють хати, чим можуть.

– В одному зі спорожнілих будинків із пічним опаленням у нашому селі поселилися переселенці з Харкова – донька і її старенька мати. Вони пічку ніколи не топили, у квартирі мали центральне опалення, – провадить пані Зінаїда. – Але зараз оцінили, наскільки це вигідна річ. А якось бачу: несуть картонні ящики. Кажуть, будуть стелити на долівку під килим, щоби не так тягнуло сирістю від підлоги.

«Довезти нічим: транспорт віддали на ЗСУ»

Водночас завідувач сектору технічної політики використання лісових ресурсів Чернівецького облуправління лісомисливського господарства Олександр Москалюк запевняє: дрова знайдуться для всіх, хто їх потребує. А от із транспортом проблема: везти їх нічим, замовникам слід подбати самим.

– Дрова є, а от транспорт ми віддали на потреби ЗСУ. Тож завозити не маємо чим. Щодо ціни, то в кожному лісгоспі різні витрати, тому кожен встановлює свою вартість, – каже Олександр Москалюк.

На запитання, чи правда, що через значний попит може бути затримка з дровами, фахівець відповів:

– Я про таке не чув. Ніхто не телефонував і не скаржився на таку проблему. Проте може бути, що дуже багато запитів, і у лісництвах не встигають заготовляти відразу таку велику кількість дров. Проте нікому з тих, хто звертався до лісгоспів, у дровах не відмовили. Забезпечимо ними всіх, хто потребує. Ми обов’язково перебудемо цю зиму, все буде добре.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?