Новини



В усіх лісгоспах черги – скільки коштують дрова на Буковині та чи вистачає заготовлених


В усіх лісгоспах черги – скільки коштують дрова на Буковині та чи вистачає заготовлених

У Чернівецькій області цьогоріч попит на дрова зріс у майже два рази.

У всіх лісгоспах є черги на купівлю дров, а лісівники не встигають заготовляти деревину.

Про це в коментарі Суспільному сказав прессекретар обласного управління лісового та мисливського господарства Ростислав Бузило.

За його словами, в лісгоспах залежно від наявності техніки можуть виконати від одного до чотирьох замовлень на день. Проте надходить значно більше заявок.

У лісгоспах області ціни на дрова різняться, вартість залежить він породи.

Тверді породи, такі як береза, дуб, бук, ясен та клен дорожчі, оскільки в них вища тепловіддача. Дешевше коштують дрова з хвойних дерев. Такі породи переважають у Берегометському та Путильському лісгоспах, каже Бузило.

Найдешевше дрова можна купити у Берегометському та Путильському лісгоспах. Середня ціна кругляка становить приблизно 700 гривень за кубічний метр. Вдвічі дорожче, 1400 гривень, коштують колоті дрова.

Найдорожче коштують дрова у Чернівецькому лісгоспі — понад тисячу гривень за кубічний метр кругляка.

У деяких лісгоспах у вартість входить також доставлення дров на адресу, каже Бузило.

Аби отримати дрова потрібно написати заяву у лісництві. До заяви додають копію паспорта та ідентифікаційного коду. В лісництві виписують рахунок, а після підтвердження оплати відвантажують дрова. Більше інформації можна отримати від лісничих, які відповідальні за продаж дров у кожному з лісництв. Їхні контакти можна знайти за посиланням.

Одній людині можуть продати не більше 15 кубічних метрів дров.

За словами Бузила, дров, які лісництва заготовляють планово, має вистачити. Водночас через збільшення попиту, не всі встигнуть отримати дрова до початку опалювального сезону.

Від початку повномасштабної війни лісництва області надали військовим деревину на приблизно 2 мільйони гривень.

За замовленням обласної військової адміністрації дровами та деревиною забезпечують підрозділи прикордонників, нацгвардії та тероборони, які дислокуються в області.

Також через Держлісагентство направляють деревину в східні регіони України, зокрема це круглий ліс, який використовують для фортифікаційних споруд, укріплень бліндажів та окопів.

Ветерани та військові можуть отримати дрова за пільговою ціною, якщо нададуть необхідні документи, які підтверджують опалення їхнього помешкання лише дровами.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?