Новини



У громаді на Волині всі школи та дитсадки опалюватимуть дровами і торфобрикетом (ВІДЕО)


Із 495 шкіл у Волинській області 372 освітні заклади обігрівають котельні із твердопаливними котлами.

Як розповів Суспільному начальник відділу освіти Колківської територіальної громади Леонід Новак, у громаді є 21 школа та 11 дитсадків, котрі опалюються торфом та паливними дровами.

– В громаді чотири населених пункти, де є газ, і ми ці школи ніколи не переводили на газове опалення. Ми думаємо, що в нас все буде йти по плану. Навіть якщо буде дистанційне навчання, заклади освіти все одно треба буде опалювати, – каже освітянин.

– У Колківському ліцеї завершують встановлення другого твердопаливного котла, – розповідає директорка Тетяна Бобік. Минулого опалювального сезону працював один і тепер він буде резервним.

Школу, з її слів, завжди обігрівали твердим паливом: у місяць використовували раніше 35-40 тонн брикету, опалювали понад вісім тисяч квадратних метрів приміщень.

– Паливні матеріали – дрова і це дає ефект. Наганяється температура і тоді закидається торфобрикет. Чекаємо з дня на день постачання п’яти маніпуляторів дров, кочегари перевірили, що це дуже ефективно, – додала керівниця школи.

Окрім цих закладів, дровами і торфобрикетом у громаді опалюють медзаклади та приватні будинки. Нині до старту опалювального сезону готують місцеві жителі. Мешканка селища Колки Людмила Матушевська почала робити запас на зиму ще з весни.

– Машини дров, до десяти кубів мені вистачає на все, на опалення і на плиту, – говорить волинянка.

Дрова для потреб населення та різних установ заготовляють у Граддівському лісництві. Зі слів помічника лісничого Олександра Іщука, на місці вирубки дрова складають.

– Людина вибирає, підходить і забирає. По насадженню – це тонкоміри в основному. Деревина не промислового використання, товщина від трьох до 12 сантиметрів, – говорить працівник лісництва.

Дрова продають колодами або рубані. Цього року кубометр деревини здорожчав на 20% через ріст цін на пальне, – розповів головний лісничий Колківського лісгоспу Анатолій Іщик.

– В нас територія не газифікована і для опалення використовуються або торфобрикети, або дрова паливні. Дуб, граб, ясен, береза – це кращі дрова для тепловіддачі. Дрова паливні меншої якості – це вільха, осика і так само хвойні дерева, – додав лісничий.

Цьогоріч у Колківській громаді приватні будинки, медзаклади, школи та дитсадки опалюватимуть дровами і торфобрикетом.

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?