Новини



Инакші Чернівці – в місті презентували новий туристичний маршрут «Кроками Йозефа Ляйцнера»


Інакший погляд на архітектурні Чернівці через новий туристичний маршрут «Кроками Йозефа Ляйцнера» представили у Чернівцях. Мова про ініціативу Департаменту соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Чернівецької міської ради.

Новий туристичний маршрут включає 9 локацій.

На кожній турист ознайомлюється з архітектурними шедеврами Йозефа Ляйцнера, який був автором проєкт десятка будівель старих Чернівців.

Серед яких — навчальні заклади, лікарські установи, колишні банки та музеї, а також одна з туристичних родзинок міста — Костел Найсвятішого Серця Ісуса.

Початкова точка маршруту — колишня Вища промислова школа (нині ЗОШ №4), фінішна – Університетський інститут (нині – юридичний факультет ЧНУ ім. Ю. Федьковича), повідомляє Департамент соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Чернівців на своїм фейсбуці.

– Створюючи цей маршрут, наші фахівці передусім мали на меті продемонструвати інший погляд на архітектурні Чернівці — показати ті місця, які не входять до стандартних оглядових екскурсій.  Водночас ми прагнули комусь відкрити, а комусь нагадати про таку відому особистість, як Йозеф Ляйцнер. Адже його значимий вклад в розбудову архітектурного обличчя нашого міста є недооціненим, — наголосив директор департаменту Сергій Бостан. 

Серед локацій маршруту — навчальні заклади, лікарські установи, колишні банки та музеї, а також одна з туристичних родзинок міста — Костел Найсвятішого Серця Ісуса.

Під час презентації учасники випробували новий туристичний маршрут.

Окрім того, що екскурсанти дізнались про Йозефа Ляйцнера та його внесок в архітектурну спадщину Чернівців, кожен – отримав карту маршруту та листівку з неоґотичним костелом на згадку.

А найактивніших та найдопитливіших учасників відзначили презентами.

Отримати карту маршруту можна в туристично-інформаційному центрі Чернівців, що на Центральній площі, 1.

Довідка

Архітектор та інженер Йозеф Ляйцнер (нім. Josef Laizner, 13 червня 1833, Брно — 22 серпня 1895, Чернівці) після переїзду до Чернівців впродовж 17 років був директором Вищої державної промислової школи, в якій підготували плеяду архітекторів та будівельників.

А ще саме Ляйцнер був ініціатором створення і першим директором Буковинського промислового музею (на базі якого пізніше був створений обласний краєзнавчий музей).

43 роки свого життя він віддав улюбленій справі і мав гарні заслуги у напрямку піднесення промислового та комерційного навчання не лише на Буковині, але й у всій Австрійській державі, до якої тоді входила Буковина.

Ляйцнер проживав у Чернівцях до останнього подиху.

22 серпня – 127 роковини його смерті.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?