Новини



Підприємству сонячної електростанції на Буковині заборгували 132 млн грн з держбюджету


Підприємству з Чернівецької області "Екотехнік-Тарасівці", яке займається виготовленням сонячної енергії, заборгували понад 130 мільйонів гривень з держбюджету. Підприємство отримує від держави гроші за зеленим тарифом через те, що віддає вироблену енергію до загальної електромережі. Через воєнний стан з держбюджету оплачують лише 16%. Відтак зростає термін окупності будівництва та не вистачає грошей, аби розрахуватися з інвесторами.

Про це у коментарі Суспільному повідомив директор підприємства "Екотехнік-Тарасівці" Станіслав Ігнатьєв.

За його словами, впродовж сонячного дня станція виробляє електроенергії на 30 тисяч євро. Через те, що держава повертає лише 16%, грошей вистачає, аби виплатити зарплату та оплатити оренду за землю громаді. На поточні ремонти грошей немає.

– На сьогодні перед компанією сформувалася заборгованість в 132 мільйони гривень. Ми розуміємо, в якому стані перебуває держава, але з іншого боку — це бізнес і необхідно повертати вкладені інвестиції, — каже Ігнатьєв.

«Екотехнік-Тарасівці» понад 2 роки працює у Ванчиковецькій громаді. На території понад 100 гектарів встановили трансформаторні підстанції та змонтували приблизно 14 тисяч сонячних панелей.

Гроші приватним домогосподарствам в повному обсязі мають повернути після скасування воєнного стану в Україні, таке рішення прийняли на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Щодо промислових станцій, якою є компанія в Тарасівцях, за постановою до кінця року державне підприємство має виплатити не менш як третину заборгованості.

 

ДОВІДКА

Зелений тариф — це механізм, що стимулює використовувати відновлювальні джерела енергії — сонячну вітряну, гідроенергію та природну теплову енергію.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?