Новини



У Чехії судять «луганську бригаду» – займалася здирництвом з закарпатських підприємців та заробітчан


У понеділок 15 серпня міський суд у місті Брно почав розглядати справу членів або співучасників так званої «луганської бригади» — організованого злочинного угруповування, яке діяло в південній Моравії.

Як повідомляє чеський Blesk та інформаґенція ČTK, п’ятьом чоловікам і двом жінкам інкримінують участь у цій мафіозній структурі, чоловікам також – вимагання, а двом жінкам – леґалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом.

Обвинувальний акт моравська прокурорка Тереза Пасекова зачитувала майже годину.

Згідно з ним, чоловіки на чолі з рецидивістом Павлом Николюком створили організовану групу, яка пропонувала “захист” (“стріху”) підприємцям українського походження, за що вони мали сплачувати до спільної каси (“общака”), розповідає Zakarpattya Online.

В основному вони збирали “данину” у розмірі 5-10 тисяч чеських крон щомісяця, а також погрожували завдати шкоди майну шантажованих підприємців, комусь із їхніх родин або, грубо кажучи, “набити морду”.

Обидві жінки, дівчина «Паші» Ніколюка – Сімона Нойлінґерова (вона єдина чешка серед обвинувачених), і Валентина Калашнікова, дружина іншого обвинуваченого Олега Калашніка, звинувачуються в тому, що в деяких випадках шантажовані підприємці надсилали гроші на їхні рахунки, і таким чином вони леґалізували кошти, отримані від злочинної діяльності.

Крім того, Ніколюку, який очолював угруповання і якого часом називали «Пашою Луганським», інкримінують зберігання отрути та нелегальне придбання зброї.

Під час огляду винайнятого складу поліція виявила пляшку з трьома кілограмами ртуті та два автомати.

Обвинувачення стосується 16 справ. Відповідно до них, у період від 2007 до 2021 рік група зверталася до бізнесменів українського походження та вимагала від них гроші за захист.

Деякі з них відмовилися підкорятися здирникам і не зважали на погрози.

Інші відправили загалом 2 570 000 крон на рахунок обвинувачених жінок або особисто передали готівкою деяким членам банди.

Деякі підприємці сплачували послугами, наприклад, за лізинґ автомобілів членам злочинної зграї чи їхнім дітям.

Суд розпочався після рейду, проведеного у жовтні минулого року Національним централізованим управлінням боротьби з організованою злочинністю.

Тоді поліція в Південній Моравії під час операції під кодовою назвою «Бригада» затримала сімох осіб.

Під час обшуків у будинку вони знайшли мільйони крон готівкою та вогнепальну зброю. Прокуратура поставила перед судом суду п’ятьох чоловіків і двох жінок. Їм загрожує багаторічне ув’язнення.

Це вже далеко не перший «похід» «Паші Луганського» за ґрати у Чехії.

У 2007 році його вже заарештовували і через два роки засудили на 13 років за підробку та розповсюдження фальшивих доларових банкнот.

Поліція запевняла, що “Паша” вже тоді був дуже небезпечним “авторитетом” так званої “луганської бригади” – мафіозної структури, яка діє переважно у місті Брно на південному сході Чеської Республіки, має вплив на злочинний світ у різних країнах.

За словами правоохоронців, вони стежили за цим злочинним угрупованням кілька років.

“Пашу” вже затримували сім років тому за підозрою у підробці та нелегальній торгівлі виробами зі шкіри та золота, але відпустили через нестачу доказів.


Тоді поліцейські затримували підозрюваних у чеських містах Прага, Брно та Тепліце, було затримано 15 осіб, серед них громадяни України, Чехії, Словаччини, колишньої Юґославії та Сирії, 8 з них – заарештовано.

Вони мали зброю, фальшиві документи, тисячі доларових банкнот – справжніх та фальшивих.

Якість підробок, наголошують правоохоронці, була настільки високою, що їх без жодної підозри приймали в обмінних пунктах і навіть банках.

«Луганська бригада», за даними правоохоронців — одне із найсильніших іншоземних злочинних угруповань на території Чехії. 

«Брати зі Сходу» – вони такі: хлопці сурові.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?