Новини



У Варшаві зірвали презентацію книги політика, який вимагає «зупинити українізацію Польщі»


Ультраправий польський політик Ґжеґож Браун мав запрезентувати свою книжку «Отже, війна», написану разом з публіцистом Яном Піньскім в Домі літератури у Варшаві.

Проти цієї презентації виступила низка активістів на чолі, зокрема, з іншим польським відомим публіцистом — Цезарієм Лазаревичем.

— Нехай зустрічає своїх коричневих друзів у канаві чи в туалеті на центральному вокзалі. Їм місце там, а не в Будинку літератури, — написав журналіст у Facebook. Сам Браун не дав коментарів, зазначає Onet.pl.

В інтерв’ю аґенції Presserwis Лазаревич не приховував свого здивування блискавичною реакцією на його вступ:

— Я не заперечую проти того, щоб містер Браун відвідував мітинги зі своїми коричневими шанувальниками, але тримайтеся подалі від літератури. Присутність коричневих і антисемітів у Будинку літератури виходить за межі пристойності.

Після хвилі обурення, здійнятої дописами та закликами пана Лазаревича, було розірвано оренду Будинку літератури з організаторами презентації книжки.

Зустріч, яка нас усіх здивувала і обурила, вже скасована і, звісно, ​​не відбудеться в Будинку літератури, наголосив президент Польського ПЕН-клубу Марек Радзівон:

— Адміністрація вчора нам пояснила, що до них звернувся невідомий видавець із запитанням про можливість оренди приміщення для промовечору їхньої книги. Адміністрація не перевіряла, хто видавець, яка книга це була, або хто братиме участь у цій зустрічі.

Приміщення варшавського Будинку літератури для події замовляло видавництво Capitol, яке й видало книжку ультраправих авторів «Отже, війна».

Раніше ЗУНР повідомляв, що в польському Сеймі зібралася парламентська команда з міжнародних відносин та інтересів Польщі та польської діаспори на чолі з Ґжеґожем Брауном метою якої є «зупинити українізацію Польщі».

Очевидно, це далеко не останній демарш польських «коричневих», тим паче, що їхнє зерно падає на добре підживлений ґрунт: у пересічних поляків закінчуються гроші й насувається зубожіння.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?