Новини



Наклейки із закликами до українців покинути Польщу заполонили Варшаву (ФОТО)


Біля вокзалів та в місцях масового проживання українців з’явилися наклейки, які закликають українців поводитись у Польщі «гідно» чи залишити країну.

Про це повідомив польський портал Strajk.pl в матеріалі під красномовним заголовком «Страх і ненависть: Полякам набридли біженці з України».

«До Польщі перебралося близько 2,5 мільйонів українських громадян. Масовий і неконтрольований приплив приїжджих через східний кордон спровокував зростання рівня злочинності в Польщі. Деякі вихідці з України поводяться нахабно і провокують конфлікти з місцевим населенням. Польських громадян це насторожує. А польські футбольні фанати та польські націоналісти готові показати свою силу «гостям»! Все це веде до неконтрольованого спалаху міжнаціонального конфлікту у Польщі», – нагнітає обстановку видання.

«Бандерівці, вам не раді в Польщі», «Українці, повертайтеся до своїх домівок», «Українці, ви не вдома, ви в Польщі», «Українцям час додому», «Українці, поводьтеся в Польщі гідно». Такі наклейки з’явилися у Варшаві, а також в інших містах Польщі, де мешкає велика кількість мігрантів з України. Частина стікерів розміщена не просто у людних місцях, а біля залізничних вокзалів, – тобто українцям практично з перону поїзда дають зрозуміти, що їм тут не раді.

Видання безапеляційно заявляє, що подібні стікери клеять «польські активісти та небайдужі громадяни». Однак гасла на наліпках перегукуються з кампанією «Зупинити українізацію Польщі!», яку з літа 2022 року проводить націоналістична партія «Конфедерація», представлена як у польському Сеймі, так і в Європейському парламенті. Тобто отримує фінансування як з Варшави, так і з Брюсселя. Однак Strajk.pl про все це не згадує, що не дивно, оскільки це відповідає як настроям польського суспільства, так і діям офіційної Варшави.

Нині кожен п’ятий поляк незадоволений тим, що українці мешкають та працюють в Польщі – хоча одразу після російського вторгнення таких людей були лічені відсотки. А на минулому тижні рупор правлячої в Польщі коаліції, портал Onet.pl, оприлюднив інформацію про перебіг закритої зустрічі президента України Володимира Зеленського та міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, на якій нібито розмова велася на підвищених тонах. Суть матеріалу – невдячний Київ начебто не цінує підтримки з боку Варшави, висуває нереальні вимоги, зокрема, припинити використання жертв Волинської трагедії 1943-1944 року в якості важеля тиску на Україну.

Коментуючи інформацію про сутичку Сікорського та Зеленського, польський політичний аналітик Лукаш Адамський, заступник директора урядового Центру діалогу імені Юліуша Мерошевського, написав у соціальних мережах: «Базовим польським інтересом є те, щоб Україна війну виграла чи, як мінімум, її не програла, але так, щоб сама Польща у війну з Росією не вступила». При цьому, за його словами, аргумент про те, що Україна захищає Польщу, перестав діяти понад рік тому. Адамський також підкреслив, що «моральний шантаж на поляків не діє, а різні пропозиції «торгів» на кшталт «ви нам танки (гроші, підтримку), ми вам ексгумації» можуть вивести з рівноваги навіть найприхильніших до України польських політиків чи експертів».

Проте якраз подібні дії офіційної Варшави та її медіа-обслуги можуть вивести з рівноваги ту частину польського суспільства, яка тільки й чекає приводу, щоб від гасел на кшталт «Ukraińcy wracajcie do domu» («Українці, повертайтеся до своїх домівок») перейти до кампанії «Ukraińcy – VON!» («Українці – геть!»), що не обмежиться лише стікерами.

Принаймні, «громадські патрулі» для боротьби з мігрантами вже ходять вулицями польських міст, повідомив днями портал NCzas.info. Наразі вони націлені на вихідців з Азії, Африки та Південної Америки. Проте використати вже готовий інструмент проти українців у Польщі буде в разі чого зовсім неважко.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?