Новини



Єврокомісія знову розкритикувала стан верховенства права в Польщі


У звіті Єврокомісії щодо ситуації з верховенством права у країнах-членах ЄС знову розкритикували ситуацію з верховенством права в Польщі, зосередившись на питаннях судової системи і незалежності медіа.

Як пише Європейська правда, у звіті відзначили, що досі залишаються серйозні питання до незалежності суддів, а також до заходів для боротьби з корупцією в Польщі. Також відзначають, що «загалом середовище для роботи ЗМІ продовжує погіршуватися».

Як відомо, Варшава та Брюссель вже не один рік сперечаються щодо питання незалежності судової системи. Зокрема, Польща повинна буде виконати низку кроків у цій сфері для отримання європейських коштів на відновлення економіки після пандемії коронавірусу.

Окремі європарламентарі навіть підняли питання про відставку президентки Єврокомісії, вважаючи, що Брюссель погодився схвалити "ковідний" план Польщі без належних ґарантій того, що країна виконає ці зобов’язання.

Міністр юстиції та ґенпрокурор Польщі Збіґнєв Зьобро назвав доповідь «ще одним шантажем ЄС» та заявив, що Польща не повинна піддаватися на тиск.

Дісталося на горіхи у Звіті й Угорщині.

Єврокомісія відзначила, що питання до незалежності судової системи не вирішуються і в країні зберігаються ризики «клієнтизму, фаворитизму і кумівства» в органах на вищих щаблях влади. 

— ЄС залишатиметься вартим довіри тільки якщо ми збережемо верховенства права у себе вдома і продовжимо підсилювати культуру верховенства права, — прокоментував єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?