Новини



Лікарні у гірському селищі Путила Чернівецької області оплачують половину послуги з надання пологів


Національна служба здоров’я з Києва не дала грошей: не «донародили» однієї дитини.

Лікарні у гірському селищі Путила Чернівецької області оплачують половину послуги з надання пологів. Національна служба здоров’я не уклала договір, бо у закладі прийняли на одні пологи менше, аніж мінімальна кількість — 74 з 75 потрібних.

Про це Суспільному сказав ґенеральний директор Путильської лікарні Климентій Михайлюк.

За його словами, на утримання пологового відділення на місяць потрібно приблизно до пів мільйона гривень — на зарплати для 18 лікарів та закупівлю медикаментів. Ці витрати перекривають оплатою за інші пакети.

Водночас, за словами Михайлюка, якби отримували усю суму за пологи, могли б закупити більше обладнання та зробити ремонт.

Директорка департаменту комунікацій НСЗУ Лілія Гудзь у коментарі Суспільному сказала, що Путильська лікарня єдина в області, яка подавала заявку й отримала відмову.

Разом з тим, заклад має ліцензію від МОЗу на надання пологів. За їх проведення оплачують половину суми за терапевтичним пакетом — сім тисяч замість 15 тисяч.

У лікарні від початку року народило понад 100 жінок. Загалом у високогірній громаді живе понад 1200 жінок. Консультації вони можуть отримати лише в місцевій амбулаторії, а вагітних на огляди відправляють до Путили.

— В амбулаторії вони можуть здати лише загальний аналіз крові та сечі. Ми відправляємо вагітних на огляди раз на місяць, бо віддалена місцевість і тяжко з транспортом, у нас з шепітської сторони їздить автобус о пів на шосту ранку, а повертається ввечері, — розповідає сімейна медсестра в Селятинській громаді Надія Маренчук.

Обладнання для вагітних у Путильській лікарні купили за гроші НСЗУ. На сучасний апарат ШВЛ для немовлят та іншу медтехніку чекали роками.

Місцева жителька, яка народжувала у Путильській лікарні чотирьох дітей, добирається з високогірного села у Путилу 30 кілометрів гірськими шляхами.

— Це найкращий варіант, бо до іншої найближчої лікарні їхати ще далі. Коли чотири роки тому народжувала сина, перейми почались в дорозі. Дуже тяжко доїжджати, дорога погана, ти їдеш і думаєш, де та лікарня. Болі, схватки, а ще як яма на ямі, — каже місцева жителька Христина Мехно.

Добре, що Київ дуже швидко згадує про віддалені села Буковини і Західної України в цілому, коли надсилає туди своїх повісткових жандармів, аби заволокти «селянських синів» на пункти мобілізації.

Також нагадаймо, що буквально недавно нардепи з Верховної ради собі в рази піднесли розмір платні.

А, наприклад, платню членів Наглядової ради державної Укрзалізниці допіру аж в травні обмежили до... 60.000 грв на місяць. До цього вона могла сягати до пів мільйона гривень!

Зато в Путилі, бач, забракло одного новонародженого для належного фінансування єдиного пологового будинку в цій складній гірській місцевості.

Хоч бери там акушеркам й самим донароджуй «для плану»...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?