Новини



Евродепутат від польської ПіС виставив повний рахунок Німеччині та Евроунії


Депутат Европарламенту від польської владної партії «Право і справедливість» Яцек Сариуш-Вольскі оприлюднив у Twitter список справ, у яких ЕС і Німеччина не виявили солідарності з Польщею.

— Німеччина та Евросоюз неодноразово відмовлялися висловити солідарність з Польщею. Плюс недоставлені німецькі танки в обмін на польські для України. І тепер німці мають нахабство вимагати газ і обов’язкову солідарність у створеній ними ж самими кризі?! Солідарність не може бути вибірковою, вона або всебічною, або її нема, – обурливо написав у своєму Twitterі Яцек Сариуш-Вольскі, повідомляє wPolityce.

Далі посланець ПіС до Европарламенту надав список випадків, коли Німеччина та Евроунія не виявили солідарності з Польщею. Подаємо його нижче:

• Чи були Німеччина та ЕС солідарні з Польщею щодо кризи на кордоні з Білоруссю? НІ

• Чи були Німеччина та ЕС солідарні з Польщею та Європою щодо «Північного потоку-2»? НІ

• Чи були Німеччина та ЕС солідарні з Польщею щодо 4 мільйонів українських біженців? НІ

• Чи Німеччина та ЕС були солідарні з Польщею щодо плану реконструкції? НІ

• У 2015 році Німеччина під керівництвом Анґели Меркель розпалила кризу біженців і вимагала європейської солідарності.

• У 2022 році Німеччина під керівництвом Олафа Шольца через дурну та еґоїстичну залежність від російського газу спричинила газову кризу в Європі та вимагає солідарності від країн-членів ЄС.

— Німеччині час розплатитися за свої помилки та проявити солідарність з іншими, — підсумовує польський европарламентар.

 

Варто зауважити, що ця, скажімо так, «пред'ява» пролунала на тлі низки скандалів між Польщею та Німеччиною, що дедалі більше набирають обертів.

ЗУНР вже писав про «танковий скандал», де Німеччина, по суті, визнала, що надурила Польщу, не надавши їй обіцяні танки Leopard 2 взамін застарілих Т-72 сов'єцького зразка, які Варшава передала Києву.

Правда, в цій ситуації Україна ще може навіть отримати бонус, бо з вуст німецьких речників пролунало, мовляв, чи не краще ці Leopard-и передати не Польщі, а відразу Україні. Ну, але це було радше емоційне.

Днями протистояння між Польщею та ЕС (насамперід, звісно з Німеччиною) виникло і через газ: німці кажуть, аби Польща скоротила його споживання на 15%. Відповідно, заощаджені відсотки щоби вона передала на Евросоюз — себто тим самим німцям.

Не можна заперечити справедливість висунених претензій з боку Польщі на адресу Німеччини. Але так само не годен не помітити певним чином штучне нагнітання напруженостей з боку польського, загалом правого забарвлення політичного істеблішменту.

Так можна дострибатися до того, що виникне ще один фронт в цій війні.

Але тепер: між Польщею, яка прискорено пере- і доозброюється за підтримки США і Великобританії — та Німеччиною, господарка якої глибоко зав'язана на російський газ.

Нажаль, матінка-історія вчить, що мілітаризація будь-якої країни рано чи пізно, але обов'язково закінчується чимось смаженим...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?