Новини



У Мукачеві затримали мера Андрія Балогу та голову райради Михайла Ланьо


Затримання пов'язано з корупційною схемою продажу стадіону «Авангард», внаслідок якої громада втратила майже 75 млн грн.


СБУ спільно з САП та НАБУ викрили міського голову та голову райради на Закарпатті на корупційній схемі з продажу земельної ділянки, повідомили у пресслужбі НАБУ у понеділок, 25 червня. Йдеться про мера Мукачева Андрія Балогу та голову Мукачівської районної ради Михайла Ланьо (колишнього кримінального авторитета на прізвисько «Блюк»).

За даними слідства, мер міста забезпечив прийняття рішення про продаж державної земельної ділянки приватному товариству, яке перебуває під фактичним контролем очільника РДА. Віталій Глагола повідомив, що Андрій Балога домовився продати територію стадіону «Авангард» у Мукачеві компанії Михайла Ланьо – фірмі «Універсал-М». За інформацією НАБУ, посадовці домовилися продати ділянку за вдев’ятеро меншою вартістю.

«Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки, за яку власникам компанії-оцінювачки надали хабар. В результаті таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн продали усього за 9,6 млн грн. Попри таку мізерну ціну, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству розтермінування платежу на 6 місяців», – повідомили у прес-службі НАБУ. Збитки територіальної громади становлять 74,9 мільйона гривень.

Серед підозрюваних:

  • міський голова (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України);
  • голова районної ради (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України);
  • ексначальник відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 368-4 КК України);
  • два власники компанії-оцінювачки (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 368-4 КК України);
  • оцінювач (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 358  КК України).

Чинних та колишнього посадовців затримано у порядку ст. 208 КПК України.

У Мукачівській міськраді підтвердили інформацію про затримання Андрія Балоги, зазначивши, що впевнені в законності своїх дій і готові довести свою правоту в суді.

«В рамках кримінальної справи щодо викупу земельної ділянки ТОВ» «Універсам-М» відбулись чергові процесуальні дії, що здійснюють органи слідства. З самого початку розслідування керівництво та всі структурні підрозділи міської ради були відкриті для співпраці з правоохоронними органами та всіляко сприяли слідству, для забезпечення об’єктивного з’ясування всіх обставин цієї справи, відповідно до «букви» закону», – повідомили у міськраді.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?