Новини



За два роки румунські прикордонники затримали близько 11 тисяч українських чоловіків


Ще 19 українців загинули, намагаючись перепливти Тису, або замерзли у високогір'ї Карпат.

Від початку російського вторгнення у 2022 році близько 11 тисяч українських чоловіків віком від 18 до 60 років нелегально перетнули кордон Румунії, утікаючи від мобілізації. Про це сайту новин Agerpres повідомив керівник Територіальної інспекції прикордонної поліції Сігету-Мармацієй повіту Марамуреш Флорін Коман.

19 українських чоловіків, відзначив Коман, загинули, намагаючись потрапити у Румунію: 11 потонули в бурхливих водах річки Тиса, яка є частиною кордону, а інші загинули у високогір’ї Карпат, намагаючись здолати гірські хребти без належного одягу та взуття, в тому числі і взимку.

Натомість за останні два роки румунські рятувальники врятували 108 громадян України лише в Марамуреші. Це один з трьох повітів Румунії, куди в основному прибувають нелегали-українці, разом із Сучавою та Сату-Маре.

Офіцер румунської прикордонної поліції також каже, що після незначного зменшення кількості втікачів з України у 2023 році, з початку цього року тенденція знову почала зростати. Так, у період із січня до квітня 2024 року румунські прикордонники зафіксували 1218 випадків незаконного перетину державного кордону з України до Румунії, у яких брали участь 2373 громадянина України, з яких 1028 у повіті Марамуреш, 1066 у Сучавському повіті та 279 на кордоні Сату-Маре з Україною. На момент виявлення вони звернулися за тимчасовим захистом в Румунії. Із загальної кількості виявлених на так званому «зеленому кордоні» Румунії 97,24% є громадянами України.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?