Новини



До протесту польських фермерів у Варшаві приєдналися проросійські активісти та політики


Польські фермери, які блокують кордон з Україною, 27 лютого організували протест у Варшаві. До них приєдналися проросійські блогери та політики.

Йдеться про Ярослава Августиняка, Марчіна Ролю, Яцека Цезарія Камінського та Славоміра Закревського, які не мають стосунку до аграрного сектору. Польський журналіст та публіцист Домінік Ґонсьоровський, котрий виступає проти блокади кордону з Україною, повідомив, що на протесті працювала знімальна група проросійського онлайн-телебачення Wrealu24.

«Ми були на фермерському протесті. Я ніколи не зустрічав стільки проросійських активістів в одному місці. Був Марчін Роля і Wrealu24. Був сталініст Яцек Цезарій Камінський. Я запитав його, чи він пам'ятає про свій візит до сепаратистів у Донецьк? Він відповів лаконічно: "Бандерівці!" Сільськогосподарський протест також вшанував своєю присутністю Славомір Закревський – антисеміт з Руху суверенітету польського народу та завсідник посольства РФ. Нещодавно разом із послом Андрєєвим він вшанував пам’ять радянського генерала, вбивці Армії Крайової, у Пенєнжно. Сьогодні він тримав банер з написом "Ukropolin stop!" (Стоп Укропольща)», – написав Домінік Ґонсьоровський.

Сам Домінік Ґонсьоровський приніс на протест плакат, яким застерігав протестувальників щодо російської пропаганди. Учасники мітингу відібрали його.

Марчін Роля відомий у Польщі своїми ксенофобськими та антивакцинаторськими заявами. Він пов'язаний з антиукраїнською партією «Конфедерація», яка підтримує блокаду кордону з Україною, і навіть планував балотуватися до Сейму. Роля товаришує з Гжегожем Брауном, який 12 грудня 2023 року вогнегасником погасив у Сеймі ханукальні свічки. Раніше Марчін Роля був головним редактором онлайн-телебачення Wrealu24, яке кілька разів блокував YouTube.

Інший учасник мітингу польський фермерів, Ярослав Августиняк, працював у польській філії російської пропагандистського медіа Sputnik, яке контролює Кремль. Під час міграційної кризи на кордоні з Білоруссю Августиняк засуджував дії Польщі та розповідав, що вона відповідальна за страждання й смерті мігрантів на Кордоні.

Яцек Цезарій Камінський, який також прийшов на протест, прихильник комунізму та СРСР. У 2016 році він відвідав окуповані Донеччину та Луганщину та святкував там 9 травня. Камінський підтримує вторгнення Росії в Україну та заперечує вбивства в Бучі та Ізюмі.

Славоміра Закревського, який теж нібито підтримує фермерів, називають головним польським антисемітом. Закревський приніс на протест 27 лютого антиукраїнський банер з підписом «Ukropolin stop!» (Стоп Укропольща). У 2014 році він був організатором мітингів перед українським посольством на підтримку окупації Донбасу. Тоді Закревський заявляв, що «у Польщі немає свого Путіна», а Майдан назвав «фашистською бандерівською революцією». Цей проросійський активіст неодноразово брав участь в акціях вшанування радянської влади. Зокрема, зробив він це у 2024 році разом з російським послом Сєргєєм Андрєєвим. Крім цього, Закревський є прихильником режиму самопроголошеного Лукашенка. Він заявляв, що Польщі «загрожує не Росія чи Білорусь, а Захід, який є зовнішнім ворогом».

Нагадаємо, що польські протестувальники вимагають у польського уряду та Євросоюзу зупинити імпорт товарів з України, скасувати безвіз для українських вантажівок, оскільки це створює недобросовісну конкуренцію. Крім цього, мітингарі критикують обмеження, які на них накладає політика Зеленого курсу ЄС. Наступний масштабний протест у Варшаві фермери анонсували на 6 березня. Додамо, що польські перевізники почали блокувати кордон з Україною з 6 листопада 2023 року. Згодом до них доєдналися фермери, лісники та мисливці.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?