Новини



Поляки заблокували всі КПП на кордоні з Україною, і вимагали, щоб "Путін навів порядок"


Польські протестувальники заявили про жорсткіші обмеження руху на кордоні з Україною – у трьох пунктах пропуску не пропускали навіть легкові авто та пасажирські автобуси.


Як вказано у повідомленні Західного регіонального управління Держприкордонслужби України, 20 лютого польські протестувальники розпочали більш жорстко блокувати рух на кордоні з Україною. Українські прикордонники отримали від представників Прикордонної варти Польщі інформацію про плани страйкарів щодо більш жорсткого обмеження руху транспортних засобів.

Зокрема, в рамках акції протесту польських фермерів, в обох напрямках повністю заблоковано рух вантажівок через пункт пропуску «Медика – Шегині». Термін завершення такого блокування невідомий.

«Долгобичув – Угринів»: біля пункту пропуску протестувальники озвучили намір перекрити рух для усіх видів транспорту до 17:00 20 лютого.

«Зосін – Устилуг»: із 13:00 по 16:00 за київським часом, протестувальники мають намір обмежити рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обох напрямках. Обіцяють пропускати лише вантажні автомобілі з гуманітарною допомогою.

«Гребенне – Рава-Руська»: протестувальники з 13:00 (за київським часом) 20 лютого повністю заблокували рух в обох напрямках всіх категорій транспортних засобів, крім тих, які везуть критично важливі вантажі та гуманітарну допомогу.

«Корчова – Краківець»: до 21:00 (за київським часом) 20 лютого протестувальники планують блокувати рух усіх вантажівок на виїзд з Польщі, крім тих, які перевозять критичні вантажі. При цьому, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі в двох напрямки зможуть рухатися безперешкодно.

«Дорогуськ – Ягодин»: до 19:00 за київським часом організатори протесту мають намір повністю заблокувати рух вантажного транспорту в обох напрямках.

Проте о 17:00 польські страйкарі послабили рух у пункті пропуску «Гребенне – Рава-Руська», поновивши рух легкових автомобілів. Окрім того, протестувальники заявили, що готові щогодини пропускати по 1 вантажівці в обох напрямках, поінформували у прес-службі ДПСУ. Повна блокада КПП тривала чотири години.

Також польські протестувальники повідомили, що готові пропускати незначну кількість транспорту через пункт пропуску «Зосін – Устилуг». Йдеться про пропуск:

  • по п’ять легкових автомобілів в обох напрямках кожні 30 хвилин;
  • однієї вантажівки до Польщі щогодини;
  • трьох вантажівок на в’їзд до України щогодини.

Автобуси на КПП пропускатимуть у звичайному режимі. Повна блокада пункту пропуску тривала три години, з 13:00 по 16:00.

Після 18:00 польські прикордонники повідомили про розблокування руху для легкових автомобілів та автобусів на пункті пропуску «Долгобичув – Угринів». Протестувальники вже розблокували дорогу для цих двох категорій. Водночас поляки мають намір продовжувати обмеження руху для вантажного транспорту і пропускати щогодини лише по чотири вантажівки на вʼїзд в Україну та по одній вантажівці – на виїзд з України.

Крім цього, вранці 20 лютого польські фермери перекрили залізницю біля КПП "Медика-Шегині" та висипали частину зерна з вантажного потяга на колії. Співорганізатор протестів Роман Кондрув пояснив дії протестувальників "емоціями", тому що аграрії "в розпачі через наплив збіжжя з України". 

Варто відзначити, що на одному з плакатів, які польські фермери розвісили на своїх тракторах, був напис: "Путін, наведи порядок і в Україні, і в Брюсселі, і з нашими урядовцями". Поруч з ним був прикріплений прапор СРСР.

Ситуацію прокоментував глава МВС Польщі Марчін Кервінський, який підтвердив, що проти автора плаката будуть вжиті заходи. За неофіційними даними, на особу, яка прикріпила цей плакат, буде складено протокол за пропаганду тоталітарного державного устрою.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?