Новини



Польські фермери анонсували нову блокаду кордону з Україною


Фермери із польської профспілки «Солідарність» анонсували на 9 лютого загальний страйк, з перекриттям доріг та блокуванням всіх КПП на кордоні з Україною.

Вони пояснюють це рішенням Єврокомісії, яка запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС. Представники профспілки заявили, що «позиція Брюсселя є неприйнятною для всієї аграрної спільноти», та звинуватили польську владу в пасивності.

«Це не залишає нам іншого вибору, окрім як оголосити загальний страйк», – заявили 2 лютого представники профспілки «Солідарність».

Наразі планується, що через тиждень, 9 лютого, о 10:00, будуть заблоковані всі прикордонні переходи з Україною. Крім того, в деяких воєводствах мають розпочатися тимчасові перекриття доріг – з 9 лютого до 10 березня.

«Польський уряд повинен мати чіткий план сільськогосподарського виробництва, рентабельності виробництва, реконструкції польської переробки та польської торгівлі», – наголошують фермери та заявляють, що боротимуться за це «до кінця».

Нагадаємо, 6 листопада 2023 року польські перевізники почали акції протесту поблизу автомобільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Це спричинило величезні черги на кордоні, та завдало українскій економіці значних збиитків. Серед іншого, страйкарі вимагали повернути українським перевізникам дозволи і посилити для іноземних перевізників правила перевезень. Пізніше до них приєдналися польські фермери, які вимагали заборонити безмитне ввезення української аграрної продукції до країн ЕС.

Лише 16 січня фермери та перевізники після перемовин з новообраним урядом Польщі домовилися щодо припинення протестів на кордоні з Україною. Того ж дня страйкарі розблокували усі пункти пропуску – «Ягодин-Дорогуськ», «Гребенне – Рава-Руська», «Краківець – Корчова» та «Медика – Шегині».

Проте наступного дня Еврокомісія відхилила прохання міністрів Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини повернути митні збори на імпорт українського зерна. У 31 січня ЕК офіційно запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЕС, водночас включивши туди запобіжники для агропродукції, чого вимагали декілька країн-членів.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?