Новини



Понад 10% нових підприємців у Польщі зареєстрували українці


За підсумками 2023 року, кожна десята нова фізична особа-підприємець (ФОП) у Польщі зареєстрована громадянами України.

Торік у Польщі з’явилося 30 325 ФОПів-українців. Про це 25 січня написала газета Rzeczpospolita, проаналізувавши дані порталу Центральної реєстрації та інформації про бізнес.

У січні та лютому 2022 року у Польщі реєстрували приблизно 200 українських ФОПів на місяць, а після повномасштабного вторгнення Росії в Україну темпи суттєво прискорились. У березні вже ішлося про 600 ФОПів-українців на місяць, у квітні – до 1300, у червні – до 1700, а згодом – до 2000 нових українських малих бізнесів на місяць.

2023 рік став піковим з реєстрації малого українського бізнесу в Польщі – ідеться про приблизно 2800 ФОП на місяць. Усього впродовж 2022-2023 років українці зареєстрували в Польщі 48 464 ФОП.

Як пише Rzeczpospolita, упродовж 2023 року в Польщі українці зареєстрували 30 325 нових ФОП. Кількість усіх нових реєстрацій ФОП у Польщі сягнула 299,3 тис. Це означає, що українці становлять понад 10% у цьому прошарку польскього бізнесу.

Найчастіше українці відкривають у Польщі малий бізнес в галузях будівництва, ІТ, трогівлі та надання послуг. Експерти зазначають, що це саме ті галузі (особливо будівництво), де в Польщі бракує працівників. Тож польській владі, на їхню думку, потрібно зробити все, щоби стимулювати українські бізнеси залишатися в країні та сплачувати тут податки, а не їхати далі, наприклад, в Німеччину.

Опитування серед поляків-ФОПів показало, що 27% з них переживають через конкуренцію з українським бізнесом, але більшість – 61% – не бачать в українцях загрози. Експерти додають, що підприємливі українці можуть відкривати бізнеси спільно з польськими колегами або ж орієнтуватися, особливо в сфері послуг, на таких же українських утікачів від війни. Тому загрози для польського бізнесу насправді немає.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?