Новини



Влада Мукачева проти занесення замку «Паланок» до реєстру пам'яток


Замок «Паланок», який розташований у Мукачеві Закарпатської області досі не перебуває у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України. Винна міська влада.

Прокуратура Закарпатської області виявила бездіяльність виконкому Мукачівської міської ради. Він, попри вимоги законодавства, не забезпечив виготовлення облікової документації на замок, та не подав пропозиції Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА про занесення замку до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. 

Понад те, всі вимоги прокуратури виконком Мукачівської міськради оскаржував у судах апеляційної та касаційної інстанції. Однка постановою Верховного Суду скаргу органу місцевого самоврядування залишили без задоволення, а попередні рішення Закарпатського окружного адміністративного суду та Восьмого апеляційного адміністративного суду, які також підтримали позицію прокуратури, – без змін. 

Вже на етапі апеляційного розгляду справи посадовці міськради Мукачево таки взялися за розробку необхідної документації. Наразі процес офіційного визнання замку пам’яткою національного значення ще не завершено, однак у майбутньому це даватиме правове підґрунтя для його належного захисту, збереження та утримання.

Довідка

Замок «Паланок» побудований на горі вулканічного походження заввишки 68 м і посідає площу 13 930 кв. м. Точний час заснування замку невідомий, але в документах, які позначаються XI століттям, він уже згадується.

Фортеця мала потрійний захист, і в останньому (третьому) мурі розташовувався замок. У замку були також глибокі підвали в скелях, куди могло сховатися населення. Внизу біля гори розкинулась Паланка, тобто містечко, оточене палями та ровом з водою, завглибшки до 12 стоп. Навколо рову було болото. На території замку було зроблено критий вибитий в скелі колодязь, який виходив до водяного рову. 

У березні 2008 року на території замку «Паланок» було встановлено монумент «Птах Турул». Міфічний птах Турул, який тримав у дзьобі меч, є символом знайдення батьківщини угорським народом. За угорськими легендами, саме Турул показав дорогу через Руські ворота давнім уграм, а під час повстання куруців під керівництвом Ференца Ракоці 1703 року нібито саме Турул приніс шаблю князю. 

Як писав ЗУНР, монумент простояв на території замку до жовтня 2022 року, коли рішенням виконкому Мукачівської міськради його демонтували. На його місці встановили український тризуб – герб династії Рюриковичів, які ніколи не правили в Мукачеві. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?