Новини



Угорці Закарпаття протестують проти демонтажу орла-турула із замку "Паланок"


Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) та "Демократична спілка угорців України" висловили протест проти демонтажу орла-турула з бастіону замку "Паланок".


"Товариство угорської культури Закарпаття з обуренням дізналося про рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради щодо демонтажу монументу "Турул", встановленого на бастіоні Мукачівського замку. Рішення тим більш дивне, що пам'ятник, який є символом міста, був повернутий на колишнє місце у 2008 році з ініціативи Мукачівської адміністрації, в дусі спільного історичного минулого та мирного співіснування між національностями, — йдеться у заяві.

В свою чергу, "Демократична спілка угорців України" у своїй заяві зазначає, що вперше за десятиліття незалежної України орган місцевого самоврядування на Закарпатті не приймає рішення про дозвіл на встановлення чи навіть реставрацію пам'ятника, пов'язаного з культурою та історією угорського народу, а навпаки, видає наказ про його знищення. Спілка висловлює рішучий протест проти цього рішення та закликає членів виконавчого комітету Мукачівської міської ради скасувати його.

Відреагували на ситуацію і в Будапешті. Держсекретар з питань національної політики Угорщини назвав цю новиною шокуючою.
Про це Арпад Потапі написав у своєму Фейсбуці: "Рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради про демонтаж орла-турула шокуюче й обурливе. Тим паче, що скульптуру демонтували за рекордно короткий час і по обіді вже зняли", - написав він.

Днем раніше, 13 жовтня, на засіданні виконавчого комітету Мукачівської міськради прийняли рішення замість орла-турула встановити в замку "Паланок" тризуб. Музею доручили провести демонтаж монумента "Турул" з бастіону "Паланку", що було блискавично виконано.

Орел-турул є містичним прабатьком угорського народу — святим тотемом династії Арпадів, що символізує постать найвищого бога Іштена, а також містичним батьком вождів Аттіли та Алмоша. За легендою, саме турул провів угорський народ зі Сходу до території сучасної Угорщини. Закарпаття було частиною королівства Угорського понад 1000 років.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?