Новини



147 епізодів зґвалтувань і розбещення: пастора-педофіла зі Львова примусово лікуватимуть


При обшуку у педофіла знайшли щоденники, в яких він з 2005-го по 2020-й роки детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість.

Галицький районний суд Львова визнав львівського педофіла і організатора християнських таборів 49-річного Романа Московченка винним у 147 епізодах зґвалтувань та розбещень неповнолітніх. Чоловіка скерували на примусове лікування у психіатричній лікарні. Про це повідомили в  центрі «Жіночі перспективи», який організував юридичний супровід потерпілим.

За словами адвоката Олега Іванова, сторона обвинувачення подала обвинувальний акт у лютому 2021-ого. В червні 2021 року експертиза встановила, що Московченко недієздатний. Тож у серпні змінили порядок розгляду кримінального провадження з розгляду обвинувального акту на розгляд клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру.

“Відтоді було дуже багато засідань, ми дослідили всі докази і 1 листопада 2022 року завершився розгляд справи, суд пішов у нарадчу кімнату і наступного дня виніс ухвалу, якою визнав його винуватим. Жоден епізод суд не відкинув і призначив заходи примусового лікування у вигляді госпіталізації до психіатричної лікарні з посиленим наглядом”, – цитує організація Олега Іванова.

Адвокат також зазначив, що якщо пацієнт буде одужувати і медична оцінка це підтвердить, то вони повернуться до розгляду обвинувального акту. Якщо ж прогресу у лікуванні не буде, педофіл усе життя проведе у психіатричному закладі.

Іванов також розповів, що Московченко брав участь у засіданнях суду у режимі відеоконференції, з ним перебував лікар. Його стан був такий, що “він був нездатний нічого розуміти і відповідати”. Оскільки псевдопастора визнали неосудним, то призначили законного представника – матір підозрюваного, яка й приходила у зал судового засідання.

У “Жіночих перспективах” повідомили, що одна із потерпілих звернулася у центр навесні 2019 року. Їй було 22 роки і вона потребувала психологічної допомоги після 10 років сексуального насильства від Московченка. Після цього дівчина звернулася в поліцію.

Збір інформації тривав майже рік, а в травні 2020 року правоохоронці провели обшук у помешканні Московченка, де знайшли комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з відео та фотографіями дітей. Також знайшли щоденники, в яких Московченко з 2005-ого по 2020-ий роки детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість. Спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував записи і продовжив вести щоденник у комп’ютері.

“Не зважаючи на наявність очевидних доказів вчинених сексуальних злочинів щодо дівчат віком від 10 років, у сторони захисту виникали питання до потерпілих, які стосувались їх особистого життя, і очевидно, мали на меті знецінити їх переживання та досвід, та виправдати дії ґвалтівника поведінкою постраждалих дітей,” – коментує адвокатка Галина Федькович.

Зауважують, що на відео та фото, знайдених у квартирі Московченка, були ідентифіковані дівчатка, які зараз є вже дорослими жінками.

“Потерпілі, які звернулися до суду, зв’язувалися з ними, але багато жінок відмовилися давати свідчення і долучатися до справи, зокрема і через страх, що це вплине на їхню репутацію”, – констатують у центрі.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?