Угорці Закарпаття протестують проти демонтажу орла-турула із замку "Паланок"

14 жовтня 2022

Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) та "Демократична спілка угорців України" висловили протест проти демонтажу орла-турула з бастіону замку "Паланок".


"Товариство угорської культури Закарпаття з обуренням дізналося про рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради щодо демонтажу монументу "Турул", встановленого на бастіоні Мукачівського замку. Рішення тим більш дивне, що пам'ятник, який є символом міста, був повернутий на колишнє місце у 2008 році з ініціативи Мукачівської адміністрації, в дусі спільного історичного минулого та мирного співіснування між національностями, — йдеться у заяві.

В свою чергу, "Демократична спілка угорців України" у своїй заяві зазначає, що вперше за десятиліття незалежної України орган місцевого самоврядування на Закарпатті не приймає рішення про дозвіл на встановлення чи навіть реставрацію пам'ятника, пов'язаного з культурою та історією угорського народу, а навпаки, видає наказ про його знищення. Спілка висловлює рішучий протест проти цього рішення та закликає членів виконавчого комітету Мукачівської міської ради скасувати його.

Відреагували на ситуацію і в Будапешті. Держсекретар з питань національної політики Угорщини назвав цю новиною шокуючою.
Про це Арпад Потапі написав у своєму Фейсбуці: "Рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради про демонтаж орла-турула шокуюче й обурливе. Тим паче, що скульптуру демонтували за рекордно короткий час і по обіді вже зняли", - написав він.

Днем раніше, 13 жовтня, на засіданні виконавчого комітету Мукачівської міськради прийняли рішення замість орла-турула встановити в замку "Паланок" тризуб. Музею доручили провести демонтаж монумента "Турул" з бастіону "Паланку", що було блискавично виконано.

Орел-турул є містичним прабатьком угорського народу — святим тотемом династії Арпадів, що символізує постать найвищого бога Іштена, а також містичним батьком вождів Аттіли та Алмоша. За легендою, саме турул провів угорський народ зі Сходу до території сучасної Угорщини. Закарпаття було частиною королівства Угорського понад 1000 років.