Новини



У Франковому виші провели конференцію до 80-річчя створення УПА


13 жовтня 2022 року, напередодні відзначення 80-річчя створення Української повстанської армії, у дистанційному форматі відбулася наукова конференція «Проблеми дослідження Українського визвольного руху».

Про це інформує прес-центр ЛНУ ім. І. Франка.

Організатори наукового зібрання – Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Львівський національний університет імені Івана Франка, Львівська обласна рада, Львівська обласна військова адміністрація, Львівська міська рада, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франкa, Київський національний університету імені Тараса Шевченка, Волинський національний університет імені Лесі Українки, КЗ ЛОР «Львівський історичний музей», Центр незалежних історичних студій, Меморіально-пошуковий центр «Доля».

Розпочинаючи захід, учасники конференції вшанували хвилиною мовчання невинних жертв російсько-української війни.

Учасників конференції привітав директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Ігор Соляр, який зазначив, що зважаючи на обставини, формат конференції довелося змінити задля безпеки його учасників.

«Сьогодні 232-ий день війни. Завтра, 14 жовтня, відзначатимемо День захисників і захисниць України та 80-річчя з часу створення Української повстанської армії. Зараз, коли Україна обстоює незалежність у повномасштабній війні, обидві пам’ятні дати тісно переплітаються. Їх поєднують боротьба за державність і тяглість військових традицій», – наголосив Ігор Ярославович.

«Для українців сьогодні слова «захисник» і «захисниця» – не формальність. Після 24 лютого 2022 року для усіх громадян України захист, який дорогою ціною надають наші оборонці, насправді рятує від масових смертей. Натомість у тимчасово окупованих містах і селах російський режим чинить злочини, які, як думав світ, після Другої світової війни залишилися у минулому. УПА – символ боротьби за державність, за соборність, за незалежність. Невипадково, що сьогодні Збройні сили України воюють з тим же ворогом, з яким вела боротьбу Українська повстанська армія. Ми переконані, що ця боротьба звершиться перемогою», – підкреслив Ігор Соляр, додавши, що інформаційний і науковий фронти є однією зі складових нашої перемоги.

Слова вітання учасникам наукового форуму адресував перший проректор Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Гукалюк. Андрій Федорович відзначив, що для Львівського університету є честю бути співорганізатором конференції, покликаної розглянути питання дослідження Українського визвольного руху.

«Боротьба за нашу історію, за власний неупереджений погляд на минуле, сама по собі є елементом визвольного руху, тоді як знищення чи перекручення цієї історії тривалий час було інструментом його поборювання. Чому так відбувалося? Тому, що історія Українського національно-визвольного руху легітимізувала боротьбу нашого народу за незалежність, власну державність. Ця боротьба незавершена і сьогодні, адже Збройні сили України і весь український народ протистоять російському агресору, який нищить все українське, зокрема й пам’ять про минуле», – констатував перший проректор.

Андрій Гукалюк зазначив, що цими днями ми відзначаємо 80-річчя з часу початку формування Української повстанської армії, воїни якої виступили спершу проти німецького, а згодом і проти комуністичного режимів. «УПА стала відповіддю на жорстоку окупаційну політику, що змусила українців організуватися у збройні підрозділи і чинити опір. Слова з Присяги воїнів УПА актуальні й сьогодні: «Боротись за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників». Зв’язок колишнього і нинішнього покоління борців за українську державність і незалежність очевидний. Сучасні воїни помножують військові традиції попередніх поколінь борців за волю України. Наше завдання полягає у тому, щоб не забути Героїв, які боролися за свободу, і не побоялися віддати за неї життя. Пам’ять про минуле і теперішні успіхи ЗСУ – найкраща гарантія того, що українці захистять власну свободу і державність», – резюмував Андрій Федорович, побажавши учасникам заходу продуктивної роботи.

Учасників конференції привітав також директор комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля», депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета, який зауважив, що конференцію планували провести наживо, але війна, а надто останні події, пов’язані з бомбардування мирних міст, змінила плани.

Святослав Шеремета висловив переконання, що дослідження Українського визвольного руху і конференції, які ми проводимо, також доклалися до того, що українські Збройні сили, українські громадяни, українська молодь чинить такий спротив окупанту. «Ми показали цілому світові, що Україна є нацією, що ми маємо традиції, що ми захищаємо свою землю. Україна, як нація, формувалась на прикладі воїнів Української повстанської армії, Української Галицької армії, Української Народної Республіки і саме наукові дослідження багато в чому спричинилися до того, що українці зараз гідно захищають свою землю і, я переконаний, обов’язково переможуть ворога», – додав Святослав Шеремета.

Надалі під час пленарного засідання учасники конференції заслухали наукові доповіді своїх колег. Зокрема, доктор історичних наук, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іван Патриляк, який зараз проходить службу у Збройних силах України, долучився до конференції із доповіддю, в якій розповів про те, чому жовтень 1942 року став поворотним для Українського визвольного руху.

Докторка історичних наук, професорка кафедри історії України Рівненського державного гуманітарного університету Руслана Давидюк детально проаналізувала діяльність УНРівців в УПА на Волині.

Громадсько-політичний діяч, доктор історичних наук Павло Гай-Нижник презентував колегам доповідь «Роман Шухевич як політик: недооцінена грань історичної постаті головнокомандувача УПА».

У виступі завідувача відділу історії Рівненського обласного краєзнавчого музею, наукового співробітника Центру досліджень визвольного руху Ігоря Марчука йшлося про діяльність керівництва ОУН на Північно-західних українських землях у 40–50-х роках ХХ століття.

Професор кафедри історії України Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Олександр Музичко представив колегам доповідь «Плацдарм чи редут: формування українського протонаціоналізму в Одесі під час російсько-української війни (від 2014 р. до сьогодення).

Під час виголошення доповідей, учасники конференції активно обмінювалися думками у конструктивній дискусії. Додамо, що за підсумками конференції організатори заходу планують видати матеріали виступів.

У рамках роботи конференції заплановано також відкриття виставки «Армія народу у боротьбі за незалежність (до відзначення 80-ліття УПА)».


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?