Новини



До 80-ї річниці УПА у Канаді виходить англомовна книга про український визвольний рух 1940-50-х років


Авторами праці є український історик, ексголова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, дослідник історії Другої світової війни та українського визвольного руху, та канадський історик, географ Любомир Луцюк, який досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських міґрантів після Другої світової війни.

Переклала книгу журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник. 

– Видавничий проєкт, робота над яким тривала впродовж останніх 10 років, вийшов в Канаді у видавництві університету МакГілл англійською мовою, – повідомила директорка Центру досліджень визвольного руху Дарія Гірна. 

"Ворожі архіви. Радянські протиповстанські операції та Український націоналістичний рух" – книга мовою фактів та документів із розсекречених архівів КҐБ має розповісти західній аудиторії про особливо міфологізовані совєтською пропагандою сторінки українсько-російських відносин, повідомляє Еспресо Захід.

В’ятрович зазначив, що це – найбільша колекція, яка дає можливість зрозуміти історію повстанського руху 1940–50-х років.

– Коли я працював у Сполучених Штатах Америки в Гарварді, то побачив як мало первинних джерел з історії Української повстанської армії, Організації українських націоналістів, доступні для західних вчених, як мало вони використовуються. Це – найважливіші документи структур підпілля, а з іншого боку – найголовніші документи радянської каральної системи про боротьбу з повстанським рухом, – додав історик. 

В книзі зібрано 161 документ з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи самого НКВД-КГБ, де йдеться про боротьбу із українськими повстанцями. 

Світлини у книзі теж походять із архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху.

Частина з них вже доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.  

Офіційний реліз книги запланований на лютий 2023 року. Втім, перепродаж доступний на сайті видавництва та на Amazon уже зараз

Цікаво буде простежити, чи в Англомовну виданні є якість згадки про Волинь‑1943? Чи їх зараз прибрали, керуючись поточною політичною кон'юктурою?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?