Новини



Виборча кампанія в Польщі вже розкручується — владна партія ПіС обіцяє платити по 14‑ій пенсії на рік


Це далеко не перша обіцянка партії влади Польщі піднести добробут пересічних поляків. Але очевидно, шалена інфляція в цій країні відчутно похитнула довіру виборців до обіцянок ПіСу. Тому вже зараз Ярослав Качиньскі накидує нових завабок для електорату. Розпочав традиційно: з найдисциплінованіших виборців – з пенсіонерів.

На останній зустрічі з активістами та прихильниками партії ПіС в Колобжеґу її очільник Ярослав Качиньскі зізнався, що хотів би змінити одноразову виплату «чотирнадцятої» пенсії на постійну виплату, яка надається щороку. Це збільшило б щорічні витрати для бюджету в 11 мільярдів злотих.

Під час зустрічі «не першого, але й не другого» політика Польщі запитали, чи відбудеться якийсь перерахунок пенсій в зв'язку інфляцією в країні.

– Міністерка (з питань сім'ї і соціальної політики) Марлена Малонґ вже говорила про це. Підняття буде дуже високим. Буде і тринадцята, і чотирнадцята (щомісячна пенсія). Ми хочемо перетворити «чотирнадцятку» на постійну виплату. Тобто не на один цей рік, як це планувалося спочатку, а на постійно. Тобто щороку буде 14 пенсійних виплат, – відповів Ярослав Качиньскі, повідомляє польське видання Business Insider з покликанням на аґенцію РАР.

Віцеміністр з питань сім’ї та соціальної політики Станіслав Швед тижнем раніше повідомляв зі свого боку, що цього року загальна сума, виділена на 13-ту та 14-ту пенсію – становила майже 25 мільярдів злотих. Лише «чотирнадцятка» виносить близько 11 мільярдів злотих.

Чотирнадцяті пенсії виплачуються разом з основною пенсією, яку отримують пенсіонери за віком та з інвалідности, тобто цього року вони були переказані на пенсійні рахунки 25 серпня, а далі надходили також 1, 5, 6, 10, 15 і 20 вересня.

Загальна сума виплат сягне 11,4 мільярда злотих, які будуть розподілені між приблизно 9 мільйонами пенсіонерів за стажем роботи та з інвалідности.

– Чотирнадцята виплата – це важлива фінансова підтримка для цієї групи громадян, які особливо заслуговують на таку підтримку. Це наша вдячність і визнання тим, хто багато років працював. Це також елемент всеосяжної політики уряду Об’єднаної Правиці щодо літніх людей, – сказала Марлена Малонґ два тижні тому.

Раніше вона згадувала, що триває робота над законом, який запровадить чотирнадцяту пенсію як постійну виплату.

– Ми будемо рухатися в цьому напрямку, – озвучила міністерка з питань сім'ї та соціальної політики. Вона додала, що остаточний вигляд законопроєкт буде представлений на початку 2023 року.

Експерти з пенсійного питання неодноразово негативно оцінювали ідею чотирнадцятої пенсії. І питання не тільки в тому, що це дуже дорого для польської скарбівні.

Оскар Соболевський з Пенсійного інституту в нещодавньому коментарі загаданому виданню Business Insider оцінив цей задум як «пільгу, яка знеохочує працювати довше», що у висліді псує пенсійну систему.

Щож, можна привітати польську владу з новим популістичним вкидом в трудящі маси. Щоправда, тепер цей популізм потрібно якось і розподіляти, і натягувати на близько 4 мільйони «нових поляків», які під виглядом біженців прибули до Польщі та яких Об'єднана правиця так само розглядає як свій електоральний резерв вже в найближчому майбутньому.

Нагадаємо, що на наступний 2023 рік заплановані вибори нового парламенту й обрання місцевого самоврядування.

На поточну мить не існує законної процедури, щоби новоприбулі мешканці з України набули терміново польського громадянства, а тому змогли б проголосувати вже буквально наступного року.

Але враховуючи, як в Польщі, треба визнати, надзвичайно успішно впоралися з процедурою надання так званого «тимчасового прихистку особам, що втікають від воєнних дій» і, по суті, їхньої леґалізації відразу десь у статусі, що дорівнює Карті Сталеґо Побиту (в звичайних умовах дійти до нього можна було не раніше, ніж за три роки леґального проживання і працевлаштування в Польщі) – то можна припустити, що заради такого великого електрорального пирога нинішня польська влада зможе придумати якусь «хитрість», аби надати можливість переселенцям з України проголосувати.

Принаймні, до органів місцевого самоврядування перспектива доволі реальна. Бо згідно з Европейськими приписами, до них можуть голосувати й особи, які не мають громадянства певної країни ЕУ, але досягли порогу осідлості: тобто проживають 3‑7 років в певній громаді певної країни.

В Польщі такий ценз – 5 років. Але цілком можливо, що зараз під приводом «порятунку біженців» партією влади буде запроваджено «щось», що їм (біженцям) на умовах винятку потрібно буде мати лише якихось 12‑16 місяців безперервного проживання в Польщі, аби набути право голосу на виборах місцевих рад.

А нагадаємо, що в наприкінці жовтня / початку листопада мільйонам українських переселенців до Польщі настане термін перебування в цій країні впродовж 9 місяців – і вони зможуть подаватися на поточний наразі статус «тимчасового проживання»: на так звану Карту Побиту Часовеґо.

Власне, з набуттям цього статуту під шумок й можуть щось таке запровадити, що давало би відразу право й на голосування на виборах до місцевих рад.

Поспішати владній Об'єднані Правиці є чого! Поки в пам'яті прибульців ще свіжі спогади про тоті виплати за різними програмами з підтримки.

Вони хоч і суттєво знецінилися за падінням злотого, але в перерахунку на гривні все одно залишаються доволі великими сумами – як для переселенця з якоїсь донбаської глибинки. Та й не лише звідти, звісно.

А мати мільйон чи навіть більше нових гіпотетичних виборців – зовсім не буде зайвим нинішній партії влади в Польщі, від якої вже настає як і природня втома в пересічних поляків, так й наростає обурення від заганяння – з приходом пандемії ковіду – доволі успішної господарки країни в повне провалля....


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?